Yunanistan'dan Kıbrıs sorununda garantörlük vetosu

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabulünde Kıbrıs sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Pavlopoulos, Kıbrıs'ta garantörlük sistemini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Yunanistan Kıbrıs’ta garantiler sisteminin feshini öngörmeyen hiçbir anlaşmayı onaylamayacak. Atina'nın perspektifinden, Kıbrıs'ta imzalanacak olan anlaşma Avrupa hukukunu ve Avrupa müktesebatını dikkate almak zorunda."

Yukarıdaki önemli mesajlar Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'a ait. Pavlopoulos bu önemli çıkışı, Atina'yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u kabulünde gerçekleşti.

Lavrov’a hitaben Kıbrıs sorununa değinen Pavlopoulos bu konu hakkında net ve önemli mesajlar verdi. "Garantörlüğü ve işgal ordularını kabul edemeyiz" mesajını Ankara’ya ve KKTC'ye gönderen Yunanistan Cumhurbaşkanı, Rusya’ya, Kıbrıs sorununda Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Pavlopoulos, açıklamaları çerçevesinde Rum tarafının masaya taşıdığı önerilere de vurgu yaptı. Pavlopoulos'un bakış açısına göre, bu öneriler Avrupa hukuku ve müktesebatına uygun.

Pavlopoulos ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarında herhangi bir kısıtlamaya gidilmesinin Avrupa hukuku açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladı.

GÖRÜŞMELER ÖNCESİNDE KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Pavlopoulos’un yeni Kıbrıs çıkışı birçok açıdan önem arz ediyor. Bu çıkış Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Yunanistan temaslarına denk geliyor. Bu temaslar çerçevesinde Rusya, Yunanistan tarafına destek sundu ve Kıbrıs’ta hakemlik ve takvim gibi mevzuların tartışılamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanının çıkışından kısa bir süre önce, Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere değinme şansı buldular. Ayrıca, geçtiğimiz saatlerde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı garanti sisteminin feshinin, Türkiye tarafından kabul edilmeyeceğini yineledi.

Son olarak altı çizilmesi nokta ise, birkaç gün sonra İsviçre’de tarafların toprak meselesini masaya yatıracağı gerçeği.