Iraklı Kürt yetkili: IŞİD lideri Bağdadi Musul'da

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Hüseyin, IŞİD lideri Bağdadi'nin Musul'da olduğunu söyledi. Bu, IŞİD'in liderini korumak için kenti 'ölümüne' savunacağı anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın Musul kentinde IŞİD'e karşı düzenlenen operasyon sürerken, örgütün lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin hâlâ bu kentte olduğu ortaya çıktı. Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Bağdadi'nin Musul'da bulunduğuna dair birkaç kaynaktan bilgi sahibi olduklarını söyledi.

İngiliz gazetesi The Independent'ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ile özel bir söyleşi yapan Fuad Hüseyin, "Bağdadi'nin Musul'da olduğuna dair birkaç farklı kaynaktan edindiğimiz bilgiler var. Eğer öldürülürse bu, IŞİD'in bütün sisteminin çökeceği anlamına gelir" dedi.

Fuad Hüseyin, Bağdadi'nin son sekiz-dokuz aydır gizlendiğini, Musul ve Tel Aferli IŞİD komutanlarına bağımlı bir biçimde yaşadığını söyledi. Kürt yetkiliye göre, Bağdadi'nin Musul'da bulunması savaşın uzamasına da yol açacak. Militanların onu korumak için ölümüne savaşacağını söyleyen Hüseyin, "Kaybedecekleri kesin ama bunun ne kadar süreceğini kestiremiyoruz" dedi.

Bağdadi, örgütün Haziran 2014'te ele geçirdiği Musul'da 'halifeliğini' ilan etmişti. Bağdadi'nin öldürülmesi, IŞİD'in savaşın ortasında yeni bir 'halife' seçmesini gerektirecekken, The Independent örgütün içinde aynı otorite ve prestije sahip bir kişi bulunmadığına dikkat çekti.

Musul'daki operasyon 17 Ekim'den bu yana devam ediyor. Irak ordusu dün Musul kent sınırına ilk kez girmiş ve kentin doğusundaki devlet televizyonu binasını IŞİD'den geri almıştı. Örgütün kent merkezinde sert bir direniş göstermesi ve sokak savaşları yaşanması bekleniyor.