ABD ile Türkiye arasında Rakka anlaşmazlığı

Türkiye ile IŞİD arasında Suriye'nin rakka kentini IŞİD'den temizlemek için başlatılacak Rakka operasyonunu konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. ABD, operasyonun bir kaç hafta içinde başlayacağını açıkladı. Türkiye ise "Musul'u bekleyelim" diyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Cook, günlük basın toplantısında hazırlıkları süren Rakka operasyonuyla ilgili konuştu.

"Musul operasyonu devam ediyor, Rakka operasyonu da yakında başlayacak" diyen Cook, Rakka için Musul'daki operasyonun bitmesinin beklenmeyeceğini kaydetti. Cook, Rakka operasyonunun haftalar içinde başlayacağını belirtti.

Sahadaki güçlerin "Rakka'nın kurtarılması operasyonunu yürütebilecek düzeyde" olduğunu söyleyen Cook, spesifik bir rakam vermeden yeterli askeri gücün bir araya getirildiği yorumunu yaptı.

TÜRKİYE'NİN TEZİ

Türkiye ise Rakka operasyonunun, Fırat Kalkanı Harekâtı ve Musul operasyonu sona erdikten sonra başlamasını istiyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin tezi, Musul operasyonu ve Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu bittikten sonra Rakka operasyonunun yapılmasının askeri ve stratejik bakımdan daha doğru olacağı yönündedir" dedi.

ÖNCE İZOLASYON SONRA ASKERİ ADIM

Pentagon Sözcüsü Peter Cook ise, hem Musul hem de Rakka üzerinden IŞİD üzerindeki baskıyı artırmayı planladıklarını belirtti. "IŞİD üzerindeki baskıyı korumamız lazım ve bu durum, Rakka'nın izolasyonuna kısa zamanda başlamayı da kapsıyor" ifadelerini kullanan Cook, önce kentin izole edileceğini, sonrasında bazı askeri adımların atılacağını ve nihai olarak Rakka'nın kurtarılması operasyonunun başlayacağını bildirdi.

Cook, Rakka operasyonuyla ilgili Türkiye'nin katkısının veya rolünün ne olabileceği şeklindeki sorulara ise "Türkiye de dahil tüm koalisyon unsurlarının katkıları karşılıklı müzakere ile belirlenebilir" dedi.

YPG DE OLACAK 

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, geçen hafta Rakka operasyonunun en kısa süre içinde başlayacağı sinyalini vermişti. ABD'nin Irak ve Suriye'deki uluslararası koalisyon güçleri komutanı Korgeneral Stephen Townsend de YPG unsurlarının özellikle Rakka'nın izolasyonu sürecinde yer alacağını belirtmişti. (HABER MERKEZİ)