Kuzey Kore liderinin karısına ne oldu?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un karısının 'gözden düştüğü' iddia ediliyor. Ri Sol-ju, yedi aydır kamuoyu önüne çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en kapalı rejimlerinden Kuzey Kore'de 'lider' Kim Jong-un'un karısının yedi aydır kamuoyu önüne çıkmaması spekülasyonlara yol açtı. Ri Sol-ju'nun 'gözden düşmüş' olabileceği, Kim'in arkasındaki 'gizli güç' olarak bilinen kız kardeşiyle arasının bozulmuş olabileceği veya hamile kaldığı iddia ediliyor.

2012'de 'first lady' olarak tanınan Ri, eşi Kim Jong-un ile çeşitli etkinliklerde boy gösteriyordu. Ancak 28 Mart'tan bu yana hiçbir yerde görülmüş değil. Eşiyse, son dönemde sık sık devlet medyasının haberlerinde yeni fotoğraflar veriyor.

'PROPAGANDA VE AJİTASYON' BAKANI

Uzmanlara göre Ri'nin ortadan kaybolmasının sebebi, Kim'in kızkardeşi Kim Yo-jong ile ters düşmesi olabilir. Kim Yo-jong, geçen sene Kuzey Kore'nin Propaganda ve Ajitasyon Bakanlığı'nın başına getirilmişti. Söz konusu bakanlık, Kim Jong-un'un kült lider kişiliğini ayakta tutup beslemekle sorumlu.

Bir diğer ihtimal de, 'first lady'nin hamile kalmış olabileceği yönünde. Kuzey Kore rejiminin nadir dostlarından biri olan Amerikalı eski basketbol yıldızı Dennis Rodman, çiftin 2012'de çocuk sahibi olduğunu öne sürmüş ancak bu iddia doğrulanmamıştı.

'ÇOK YAKIN KORUMA ALTINDA OLABİLİR'

Tokyo’daki Waseda Üniversitesi'nden Profesör Toşimitsu Şigemura, "Hamile olabilir veya aralarından bir tür sorun çıkmış olabilir. Pyonyang'dan geçen sene istikrarsızlık, hatta ordunun bazı fraksiyonlarının Kim'e karşı saldırı girişiminde bulunduğu haberleri gelmişti. Karısının çok yakın koruma altında tutuluyor olması da mümkün" dedi.

Kim Jong-un, kendisine en yakın kişileri bile 'gözden düştüklerinde' öldürdüğü biliniyor. Öyle ki, amcası Jang Song-taek, ihanet suçlamasıyla idam edilmişti. (The Independent)