IŞİD, çocuk ve engellilere bile işkence yapmış

Musul'da IŞİD'den temizlenen Faziliye köyünde yaşayanlar örgütün 26 aydır kendilerine yaptığı işkenceyi anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Musul’da engelli ve çocuklara bile işkence yaptığı ortaya çıktı. Peşmerge'nin örgütten temizlediği Faziliye köyünde yaşayanlar, IŞİD militanlarının 26 ay boyu kendilerine çektirdiklerini anlattı. Köye giren Sputnik muhabiri Hikmet Durgun, Faziliye halkının IŞİD kontrolündeki bölgede yaşayan akrabalarının can güvenliğinden endişe ettikleri için fotoğraflarının çekilmesini istemediğini belirtirken, tanıklıkları şöyle aktardı:

ENGELLİ HASTAYA TEDAVİ İZNİ VERMEDİLER

37 yaşındaki bedensel engelli Fadıl Cuma, sigara içtiği için IŞİD'in kırbaç cezası uyguladığını söyledi. Maruz kaldığı işkence nedeniyle halen sağlık sorunları yaşadığını kaydeden Cuma, köyünün örgütün kontrolünde olduğu dönemde yaşadıklarını şöyle anlattı: “IŞİD, telefon ve interneti yasaklamıştı. Televizyon izleyemiyorduk. Müzik dahi dinleyemiyorduk. Engelli olduğum için Erbil veya Duhok'a gidip tedavi olmam gerektiğini söylüyordum ancak buna dahi izin vermiyorlardı.”

KADIN KUZENİYLE KONUŞTU DİYE KIRBAÇLANDI

IŞİD militanları tarafından kırbaçlanan bir diğer Faziliyeli ise 12 yaşındaki Yunus Evdi’ydi. Sokakta teyzesinin kızıyla konuştuğu için kırbaç cezasına çarptırıldığını söyleyen Evdi, “IŞİD bana 20 kırbaç cezası ve 20 bin dinar para cezası verdi. Bana kırbaç cezası uygulanırken kimse korkusundan bir şey diyemiyordu” dedi.

IŞİD GİDİNCE SİGARAYA YENİDEN BAŞLADI

Evde sigara içerken IŞİD militanlarının kendisini görüp vere baskın yaptığını söyleyen 22 yaşındaki 22 yaşındaki Talal Abdullah sonrasında yaşadıklarını şu ifadelerle aktardı: “Beni alıp köydeki merkezlerine götürdüler. Sigara içtiğim için IŞİD'in kadısı tarafından yargılandım ve 50 kırbaç cezası ile 30 bin dinar para cezasına çarptırıldım. Köyün ortasında kırbaçlandım. O günden sonra korkudan sigara içemedim. Ama artık IŞİD köyde çıkartıldığı için rahatça sigara içiyorum. Siz de görüyorsunuz şimdi cebimde sigara paketi var.”

PEŞMERGE AKRABASINA YARDIM ETTİĞİ İÇİN İŞKENCE

Hemed Yusuf adlı genç ise bir akrabasının Peşmerge olduğu ve ona yardım ettiği gerekçesiyle IŞİD tarafından işkence gördüğünü dile getirerek, “Evime baskın yaparak benle babamı aldılar köydeki kendi merkezlerine götürdüler. 10 gün boyunca bana çok ağır şekilde işkence yaptılar. Demirle ve hortumla ayaklarıma ve sırtıma vuruyorlardı. 1 ay öncesinde gördüğüm işkence nedeniyle sakatlandım. Şimdi sol ayağıma tam basamıyorum. Ve ağrı da halen var” dedi.

'TEYZEMİN KIZI YÜZÜK TAKTIĞI İÇİN CEZAEVİNE ATILDI'

40 yaşındaki Soriye Hazım İsa ise şunları söyledi: “IŞİD köyümüzde 2 yıl 4 ay vardı. Bu süreç zarfında köle gibi yaşıyorduk. Kadınlar olarak çok baskı altındaydık. Bir tek saç telimizin dahi görünmemesi gerektiğini ve görünse cezalandırılacağımızı söylediler. IŞİD'in kadın militanları sürekli denetleme yapıyorlardı. Teyzemin kızı yüzük taktığı gerekçesiyle IŞİD tarafından evinden alınarak 2 hafta cezaevinde tutuldu.” (Sputnik)