ABD: Suriye'de Türkiye'ye yardım ettik

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu hakkında açıklama yaptı. McGurk, Türkiye'yle sahada çok yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ülkesinin Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Türkiye'ye yardım ettiğini söyledi. McGurk, TSK ile ÖSO'nun IŞİD'i sınırı bir bölümünden temizlemesi hakkında "...Ancak Türkler orayı tamamıyla kapattılar ve biz onlara, bunu yapmaları için karadan yardım ettik" dedi.

NATO-PA Ortadoğu ve Akdeniz Özel Grubu ile Politik Komite Ortak Toplantısı'na katılmak üzere Roma'da bulunan Brett McGurk, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile ortak basın toplantısı düzenledi. McGurk, bir gazetecinin “Siz Suriyeli Kürtleri destekliyorsunuz, Türkler de muhalifleri. Bu durum, Rakka'nın (DEAŞ'tan) kurtarılması konusunda size bir dezavantaj yaratır mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Biz, Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iki gün önce görüştü ve bu çok yapıcı bir konuşmaydı. Sayılar bize, DEAŞ'a karşı etkili bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. 3 ay önce teröristler, şu an muhaliflerin almış olduğu o sınırı kontrol ediyordu. Ancak Türkler orayı tamamıyla kapattılar ve biz onlara, bunu yapmaları için karadan yardım ettik."

McGurk sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız üzere, Türklerle ve Türkiye'nin DEAŞ'a karşı desteklediği muhalif güçlerle işbirliği içindeyiz. DEAŞ'a karşı mücadelenin birlikte yürütülmesinden emin olmak istiyoruz. Bölgede çok çeşitli güçler var. Bundan dolayı herkesin yakın işbirliğine ihtiyaç var. Bu, bizim herkese verdiğimiz bir mesajdır. Rakka'nın kurtulmasına yönelik planın yavaşlamasını öngörmüyoruz."