Barzani: Musul'dan sonra bağımsızlığı görüşeceğiz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'un üç ay içinde IŞİD'den temizleneceğini söyledi. Barzani, "Musul kurtarılır kurtarılmaz Bağdat'la bağımsızlık görüşmelerine başlayacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'un IŞİD'den temizlenmesi sonrası bağımsızlık için girişim başlatacaklarını açıkladı. Barzani, Musul operasyonunun üç ay içinde biteceği öngörüsünü aktararak, "Musul kurtarılır kurtarılmaz Bağdat'taki muhataplarımızla oturup bağımsızlığımız konusunda görüşmelere başlayacağız" dedi.

Alman gazetesi Bild'e konuşan Barzani, bağımsızlık için çok uzun zaman beklediklerine dikkat çekerek, "2003 sonrasında demokratik bir Irak için gerçek bir yeni başlangıç olabileceğini düşünmüştük. Ancak bu Irak başarısızlığa uğradı" ifadesini kullandı.

'MUSUL ÜÇ AYDA KURTULUR'

Musul'un civar semtlerinin Iraklı birlikler ve peşmerge tarafından çok hızlı bir şekilde geri alındığını ifade eden Barzani, IŞİD militanlarının ne derece güçlü bir savunma yapacaklarını ise kestiremediklerini kaydetti. Barzani, "Yüzlerce intihar eylemcisine sahip olduklarını görüyoruz. Patlayıcı maddeleri hazırladıkları fabrikalar olmalı" diye konuştu. Bunun operasyonun en tehlikeli bölümü olduğunu ifade eden Barzani, ancak bu şekilde gittiği takdirde en az üç ay içinde kenti kurtarabileceklerini tahmin ettiğini belirtti.

AB'DEN PARA VE SİLAH TALEBİ

Barzani, Avrupa Birliği'nden Musullu sığınmacılara yönelik yardımların artırılmasını da istedi. Hâlihazırda 1 milyon 800 bin sığınmacıları olduğuna dikkat çeken Barzani, Musul'dan kaçacak insanlarla birlikte bu sayıya bir milyon kişinin daha eklenebileceğini kaydetti. Neçirvan Barzani, "Bu nedenle daha fazla desteğe ve daha fazla mali yardıma ihtiyacımız var" dedi. Barzani ayrıca Musul'da IŞİD'e karşı yürütülen mücadele için Almanya'dan ek silah gönderilmesi talebinde bulundu. (Deutsche Welle)