Zürih'ten Diyarbakır gözaltılarına kınama

Zürih Şehir Parlamentosu'ndaki üç parti ortak bir açıklama yaparak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını knadı.

Google Haberlere Abone ol

Nurşen Güngör  [email protected]

ZÜRİH - DiyarbakIr Büyükşehir Belediyesi Eşbaskanlari Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması Zürih Şehir Parlamentosu'nda, Yeşiller, Alternatif Liste ve Sosyal Demokrat Parti tarafından yapılan ortak açıklama ile kınandı.

Açıklamada seçilmiş eşbaşkanların 'terör soruşturması' kapsamında gözaltına alınmalarının demokratik değerlerle bağdaşmadığı belirtilirken "Türkiye de hemen her gün yaşanan gazeteci, yazar, politikacı tutuklamaları endişe verici boyutlara ulaştı" denildi.

Ortak bildiride şöyle denildi: "Gültan Kişanak ve Fırat Anlı yeni bir baskı dalgası ile polis tarafından gözaltına alınmış ve haliyle Türkiye'deki antidemokratik uygulamalar yeni bir boyuta ulaşmıştır. Bu gelişmeler Kürt halkının demokratik zeminde politika yapma hakkının elinden alınması bölge halkının temsiline engel olunması, çözüm yerine savaş ve baskıda ısrar anlamına gelir. Bunu oldukça tehlikeli buluyoruz.

Biz Yeşiller, Alternatif Liste ve Sosyal Demokrat Parti olarak, Diyarbakir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın polis tarafından gözaltına alınmasını kınıyor, tüm siyasi partileri, belediye meclisini bu anti demokratik uygulamalarından dolayı Türk hükümetini protesto etmeye çağırıyoruz."

Zürih ve Diyarbakır dayanışma  köprüsü kurulmas içinverilen önerge kapsamında geçen ay Zürih'e davet edilen eşbaşkanlar parlamentoyu ziyaret etmişti. Eşbaşkanlar, Zürih Blediye Başkanı Corine Mauch ile de bir görüşme yapmıştı.