Korsan Partisi zafere yakın

İzlanda'da doğrudan demokrasiyi savunan Korsan Parti iktidara yakın. Parti, hafta sonu yapılacak seçimde iktidar ortağı olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Guardian gazetesi cumartesi günü İzlanda'da yapılacak seçimlerde Korsan Partisi'nin iktidar ya da iktidar ortağı olabileceğini yazdı. 2008 yılından beri ekonomik kriz, yozlaşma ve başbakanın bir deniz aşırı bankada hisse senetlerinin bulunduğunun ortaya çıktığı Panama skandalı gibi sorunlarla boğuşan ülkede değişim talebi ibreyi Korsan Partisi'ne döndürdü.

İzlanda parlamentosunda 63 sandalye bulunuyor. Uzmanlar, Korsan Partisi'nin 18-20 sandalye kazanabileceğini, iktidar olamasa bile koalisyon ortağı olabileceğini iddia ediyor.

KORSAN PARTİSİ DOĞRUDAN DEMOKRASİ İSTİYOR

Korsan Partisi kendini sağda veya solda tanımlamıyor. Parti, doğrudan demokrasi, şeffaf hükümet, uyuşturucunun serbest bırakılması ve ABD ulusal güvenlik belgelerini sızdırmış olan Edward Snowden'ın iltica talebinin kabul edilmesini savunuyor.

Partinin lideri Birgitta Jónsdóttir Wikileaks'in kurucuları arasında yer alan feminist bir şair ve milletvekilli. 49 yaşındaki Jónsdóttir, 'insanlar artık yolsuzluk ve kayırmadan bıktı' diyerek başbakan olmak gibi bir hırsı olmadığını sadece İzlanda'nın işlevsiz kurumlarını temizleyebilmeyi istediğini söylüyor. Jónsdóttir, ükenin mafya aileleri ve onların "ahtapot" namlı ahbapları tarafından yönetildiğini savunuyor.