Katar'ın canlı yayın darbesiyle devrilen emiri öldü

Dünya sahnesinde El Cezire kanalının Arap Baharı'nda oynadığı rolle tanınan Katar’ın eski emiri şeyh Halife Bin Hamad El Sani öldü. Halife Bin Hamad El Sani, oğlu tarafından kansız bir 'canlı yayın darbesi'yle devrilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğalgaz zengini Katar'da 1995'te kansız bir darbeyle görevden uzaklaştırılan eski emir Halife bin Hamad El Sani'nin yaşamını yitirdi. El Sani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani'nin dedesiydi. El Sani'nin ölümü sonrası üç gün yas ilan edildi.

84 yaşında hayatını kaybeden Halife bin Hamad, 1960'da veliaht prens ilan edilmiş ve ülkenin bağımsızlığından beş ay sonra tahtı devralmıştı. Birçok idari reforma imza atan Halife bin Hamad'ın döneminde, Katar'ın kuzeyinde dünyanın en büyük gaz rezervlerinden birisi keşfedildi. Halife bin Hamad, Katar'ın petrokarbon ve doğalgaz gelirlerini yabancı enerji şirketleriyle yapılan anlaşmalarla yükseltti.

DARBE NASIL GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ?

Halife bin Hamad, mevcut emirin babası-kendi oğlu tarafından kansız bir saray darbesiyle görevden uzaklaştırıldı. Halife bin Hamad 27 Haziran 1995’te Katar'ın dışına çıkacaktı. Oğlu, babasına havaalanına kadar eşlik etti; babasının elini öptü ve onu uğurladıktan sonra saraya döndü. Sarayda bir davet vereceğini ilan edip bütün şeyh, yönetici ve ileri gelenleri saraya topladı. O sırada Katar devlet televizyonu canlı yayındaydı. Davetlilerin hiç biri ne olduğunu bilmiyordu. Davet mekanına giren herkes Hamad’ın önünde eğiliyor saygılarını belirtiyordu. Geleneklere ve devlet adabına göre yapılan bu selamlaşmalar Katar devlet televizyonu tarafından Hamad’a mübayaa olarak yansıtıldı ve Hamad hiç zahmet etmeden ülkenin yeni sahibi oldu.

Bu, kayıtlara tarihteki ilk canlı yayın darbesi olarak geçti. Hamad ise 2013’te görevini oğlu Temim’e bıraktı. 'Canlı yayın darbesi', El Cezire kanalıyla 'Arap Baharı'nda liderlerin devrilmesinde rol oynayan Katar'ın medya gücünü keşfetmesini sağlayan olay olarak da bilinir. El Cezire, Türkiye’de uzun süredir açık yayın izni alamıyor.