Nobel üyesi Bob Dylan'a ateş püskürdü: Nezaketsiz ve kibirli!

Amerikalı şair ve şarkıcı Bob Dylan'a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi sonrası başlayan tartışma dinmiyor. Nobel Akademisi'nin bir üyesi, telefonlara çıkmayan ve ödül törenine gelip gelmeyeceği bilinmeyen Dylan hakkında 'nezaketsiz ve kibirli' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı halk ozanı, şair ve şarkıcı Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü'nü 'pek takmıyor' görünmesi, Nobel Akademisi'ni öfkelendirmeye başladı. Akademi'nin bir üyesi, Dylan için 'nezaketsiz ve kibirli' dedi.

Geçen hafta layık görüldüğü Edebiyat Ödülü hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmayan Dylan'ın, Nobel Akademisi'nden gelen telefonlara da yanıt vermediği belirtilmişti. Akademi'nin önde gelen üyelerinden İsveçli yazar Per Wastberg, Dylan'ın bu tavrını 'nezaketsiz ve kibirli' diye niteledi.

'GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM'

Devlet televizyonu SVT'ye konuşan Wastberg, Dylan'ın 10 Aralık'taki Nobel ödül törenine katılıp katılmayacağının bile hâlâ bilinmediğine dikkat çekerek, "Bu, geçmişte görülmemiş bir durum" diye konuştu. Nobel Ödülü sahipleri, her yıl 10 Aralık'ta Stockholm'de düzenlenen törende ödülleri Kral Carl XVI Gustaf'tan alıyor ve birer konuşma yapıyor.

KONSERDE TEK KELİME ETMEDİ

Dylan, ödülün açıklandığı 13 Ekim'de Las Vegas'ta bir konser vermiş Nobel hakkında tek kelime etmemişti. Dylan'ın konserin son parçası olarak Frank Sinatra'nın "Why Try To Change Me Now? (Beni neden şimdi değiştirmeye çalışasın ki?)" şarkısını çalması dikkat çekmişti.

Nobel Komitesi, Edebiyat Ödülü’nün bu sene Dylan’a verilmesinin gerekçesi olarak, ‘büyük Amerikan şarkı geleneğinde yeni şairane ifadeler yaratması’nı göstermişti. Ancak bu tercih tartışma yaratmış ve Edebiyat Ödülü’nün hangi kriterlere göre verildiği sorgulanmıştı.

SADECE ŞARKICI DEĞİL, HALK OZANI

Bob Dylan, siyasi ve toplumsal içerikle şarkı sözleriyle Amerikan Sivil Haklar hareketinin ve Vietnam Savaşı karşıtı protestoların sembollerinden biri. Öyle ki, Batı dünyasında sadece şarkıcı değil, bir halk ozanı ve şair olarak görülüyor. Şarkı sözlerini ve müziğini sürekli yenileyen bir sanatçı olarak, Dylan’ın ‘Never Ending Tour’ turnesi (Hiç Bitmeyen Turne) 1988’den bu yana devam ediyor.

NOBEL İÇİN ADI UZUN ZAMANDIR GEÇİYORDU

Dylan 50 yılı aşkın müzik kariyerinde 100 milyondan fazla albüm sattı. Nobel Komitesi aday listelerini hiçbir zaman resmen açıklamasa da, Dylan’ın adının Edebiyat Ödülü kategorisinde yıllardır yer aldığı biliniyordu. (The Guardian)

Bob Dylan Nobel'i sildiBob Dylan Nobel'i sildi