Obama’dan Atina’ya tarihi ziyaret

ABD Başkanı Barack Obama Kasım ayında Atina'yı ziyaret etmeye hazırlanıyor. Türkiye batı blokundan hızla uzaklaşırken Yunanistan Doğu Avrupa'da güvenilir son müttefik olarak öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya  [email protected]

DUVAR - Birkaç ay sonra görevini halefine devredecek olan ABD Başkanı Barack Obama Yunanistan’ın başkenti Atina’ya tarihi önem arz eden bir ziyarete hazırlanıyor. Duvar’ın edindiği son bilgilere göre, Kasım ayının ortalarında Obama’nın Atina’ya gelmesi planlanıyor.

Obama’nın ziyareti hakkında şu ana dek ABD Hükümeti'nden ve Atina’da Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti çevrelerinden resmi bir açıklama yapılmış değil. Buna karşın Yunanistan polisinin (ELAS) ve ABD gizli servisinin bu ziyaret ile ilgili hazırlıkları başlamış durumda.

Atina’daki beş yıldızlı otelleri inceleyen ABD’li gizli servis elemanları Obama’nın ziyaretinin ön adımlarını gerçekleştiriyor. Aynı şekilde, ELAS’ta da hummalı bir çalışma gözlemleniyor.

Bilindiği üzere geçtiğimiz senelerde ABD’li birçok ziyaretçi Atina’da sol ve anarşist grupların hedefinde olmuştu. Bu gerçeği göz önünde bulunduran ELAS’ın Obama’nın güvenliği için Atina’da kuş uçurtmamaya hazırlanıyor.

OBAMA'NIN ATİNA ZİYARETİ ANKARA'YA CEVAP 

‘Obama’nın olası Atina ziyareti Ankara’nın son çıkışlarına bir cevap mahiyeti taşıyor’. Bu önemli vurgu, Yunanistanlı deneyimli analist, Athanasis Ellis’e ait. Uzmana göre Obama’nın gerçekleştireceği yeni adım bölgedeki gelişmelerden bağımsız olarak ele alınamaz.

Ellis’e göre Obama’nın Atina ziyareti Yunanistan-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile olabilir. Uzun zamandan beri Atina’ya ABD’den üst düzey bir ziyaret gerçekleşmemişti. Yeni şartlar altında, kaynayan bir coğrafyada, Washington ile Atina yeni işbirliği perspektiflerini bu ziyaret vesilesiyle gündemlerine alabilirler.

Ellis’e göre, Obama’nın olası ziyaretinin iki ‘bileşkesi’ söz konusu: ABD’nın ekonomik kriz gerçekliğinde Atina’ya sunduğu destek ve Türkiye’nin giderek Batı ekseninden uzaklaşması.

Bilindiği üzere, ABD Hükümeti ekonomik krizle savaşan Yunanistan’a destek sunuyor ve ülkenin Euro ekseninde kalması için perde arkasından yoğun mesai sarf ediyor. ABD’nin perspektifinden Yunanistan Balkanlarda bir istikrar unsuru ve Batı’nın çok önemli bir müttefiki. Bu nedenlerden dolayı Yunanistan AB içerisindeki etkin konumunu korumalı.

Obama’nın ziyareti ile ilgili ikinci nokta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son çıkışları ile birebir alakalı. Ellis’e göre Türkiye artık Batı blokundan uzaklaşmakta. Böylesi bir ortamda, Yunanistan Doğu Avrupa’nın güney cephesinde ABD açısından son ve tek güvenilebilir müttefik olarak özel bir yere sahip oluyor. Ellis Yunanistan Hükümeti'nden bu gerçekliği dikkate alıp ABD’ye Ege’nin güvenliğine yönelik adımlar atmasını önermesini talep ediyor.