Peşmerge kızgın: Musul'da her işi biz yapıyoruz!

Musul operasyonunda üçüncü güne girilirken, Peşmergeden Irak ordusuna tepki geldi: Her şeyi biz yapıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta aylar süren planlamanın ardından başlatılan 'Büyük Musul Operasyonu'na ilişkin tartışma dinmiyor. Ankara'yla Bağdat arasındaki kriz sürerken, cephede de Peşmerge'yle Irak ordusu arasında gerilim yaşandığı ortaya çıktı. Peşmerge, Irak ordusunun 'bir şey yapmamakla' suçladı.

'IRAK ORDUSU HAREKET BİLE ETMEDİ'

Harekât pazartesi sabahı, Peşmergenin Musul'un doğusundaki köyleri ele geçirerek ilerlemesiyle başlamıştı. Ancak ilerleme harekâtın ikinci gününde yavaşlarken, Wall Street Journal gazetesine konuşan Peşmerge Güçleri komutanlarından Sihad Barzani Irak ordusunu suçladı. Barzani, "Irak ordusu hiç hareket bile etmedi" dedi.

'HER ŞEYİ BİZ Mİ YAPACAĞIZ?'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi olan Sihad Barzani, "Plana göre biz bazı köyleri, Irak ordusu da bazı başka köyleri alacaktı. Bunu yapmadılar" diye konuştu. Cepheden Wall Street Journal'a konuşan Peşmerge subayı Yadgar Muhammad da, "Her şeyi biz yaparsak onlara ne iş düşecek?" diye sordu.

'PEŞMERGENİN İŞİNİ BİTİRMESİNİ BEKLİYORUZ'

Irak ordusunun topçu birliklerinden sorumlu generallerden Hazaa Korek ise bu suçlamayı reddetti. Wall Street Journal'ın ulaştığı Korek, "Bizim cephemiz henüz başlamadı. Peşmergenin işini bitirmesini bekliyoruz" dedi. Korek, birliğinin esasında ilk gün daha ileri gitmeyi planladığını teslim edip, "Fakat çok fazla havan topu atıldı ve burada durmak zorunda kaldık" ifadesini de kullandı.

PENTAGON: ETNİK DİNAMİĞE GÖRE HAREKET EDİLİYOR

Pentagon sözcüsü Jeff Davis ise ilerleyen günlerde sahadaki durumun değişeceğini söyledi: "Bu bölgedeki köylerin tarihsel olarak Kürt köyleri olduğu biliniyor. Burada işin çoğunu Kürtlerin yapması mantıklı. Fakat Musul'a yaklaşıldığında etnik dinamik bir miktar değişiyor ve o zaman Irak ordusunun ön cephede daha fazla yer almaya başladığını göreceksiniz."

Musul ve yalanla yaşamada yeni aşamaMusul ve yalanla yaşamada yeni aşama

Rusya'dan Musul uyarısı: Askeri karar alırızRusya'dan Musul uyarısı: Askeri karar alırız

Obama: Musul operasyonu uzun olacakObama: Musul operasyonu uzun olacak