IŞİD'li Urfa'da anlattı: Örgütte ajan paranoyası var

The Independent, IŞİD'in örgüte sızan casuslar nedeniyle paranoyak hale geldiğini, birçok militanın ajanlık suçlamasıyla öldürüldüğünü yazdı. İddialar, gazeteye Şanlıurfa'dan konuşan eski bir IŞİD'ciye ait.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'taki son kalesi Musul'da üç koldan kuşatılan IŞİD'in bölünme ve çözülme endişesine kapıldığı, örgütün içine çok sayıda casusun sızmasından endişelendiği öne sürüldü. İddialar, yakın zamanda Şanlıurfa'ya kaçıp sakalını keserek gizlenmeye çalışan eski bir IŞİD üyesi tarafından ortaya atıldı.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Independent'ın muhabirlerinden Kim Segupta'nın Şanlıurfa'dan geçtiği habere göre, örgütte korku ve paranoya hâkim. Segupta'nın Şanlıurfa'da görüştüğü Belçika vatandaşı olan 'Raşid' isimli,eski IŞİD'cinin anlattıkları şöyle:

'KIYAFETLERİMİ URFA'DA YAKTIM'

  • IŞİD'e katılmadan önce bir tamirci olan Raşid, yakın zamanda Türkiye'ye kaçmış. The Independent muhabiriyle bir aracı sayesinde, geçen ay 'binlerce savaşçının IŞİD'den ayrılacağı' yorumunu yaptığı makalesi üzerine temas kurmuş. Raşid gazeteye, Şanlıurfa'da sakalını kestiğini, Suriye'den getirdiği giysi ve belgeleri yaktığını anlattı. Eski IŞİD'ci, yakın zamanda Urfa'yı terk etmek istediğini de söyledi.

'IŞİD ARTIK ÇOK SEYDEN KORKUYOR'

  • Raşid örgüt hakkında, "Artık birçok şeyden korkuyorlar. Bombardımandan korkuyorlar, yaklaşan saldırıdan korkuyorlar ve ayrıca, aralarındaki yabancı casuslardan gerçekten korkuyorlar" dedi. Raşid'e göre, IŞİD'in en çok şüphelendiği örgüt, İngiliz istihbaratı MI6.

BATILI REHİNELERDEN SORUMLU EL MAĞRİBİ CASUS MUYDU?

  • Buna göre, IŞİD İngiliz ajanı olduğundan şüphelendiği bir dizi kişiyi kafalarını keserek öldürdü. Bu kişilerin en üst düzeyi, IŞİD'in Halep'teki güvenlik sorumlusu Ubeyde el Mağribi'ydi. Örgütün öldürdüğü Amerikalı gazeteci James Foley ve diğer Batılı rehinelerden sorumlu olan el Mağribi ve üç kişi, MI6 ajanı oldukları ve Londra'ya bilgi verdikleri iddiasıyla kafaları kesilerek öldürüldü.

'CİHATÇI JOHN'U AJANLAR İHBAR ETTİ

  • IŞİD, Foley ve diğer esirleri katleden 'Cihatçı John' lakaplı İngiliz vatandaşı Muhammed Emwazi'nin geçen kasımda bir insansız hava aracı saldırısıyla öldürülmesi sonrası bir tasfiye süreci başlattı. Emwazi'nin yerinin sızdırıldığı iddiasıyla, bir dizi idam gerçekleştirildi.

CASUSLAR NE ZAMAN SIZDI?

  • Raşid, örgütün çok sayıda erkek ve kadın üyesini casusluk suçlamasıyla öldürdüğünü söyleyerek, "Hatırlarsanız DAEŞ İslam devletini kurmak için sadece savaşçıları değil, öğretmenler, mühendisler ve doktorları da çağırmıştı. Şimdi casuslardan bazılarının o dönem sızdıklarını düşünüyorlar" dedi.
  • Kim Segupta'nın görüş aldığı SETA'da Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş da, Suriyeli muhalifler üzerine yazmakta olduğu yeni kitabı vesilesiyle IŞİD içindeki İngiliz ajanlarına dair şüpheden haberdar olduğunu söyledi.

THE INDEPENDENT: URFA AŞIRILIKÇILAR İÇİN SIĞINAK

  • Makalede, The Independent'ın Şanlıurfa hakkında şu yorumu yer alıyor: "Burası, Türkiye'de olmasına rağmen IŞİD üyeleri dahil aşırılıkçı İslamcılar için sığınak haline gelmiş durumda." Kim Segupta makalede, bir dizi ılımlı Suriyeli muhalifin Şanlıurfa'da öldürüldüğünü hatırlatıyor.

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ