'Esad'la anlaşan 700 muhalif Türkiye sınırına geliyor'

Suriye yönetimiyle anlaşarak ellerindeki bölgeleri hükümete teslim eden silahlı muhalifler Türkiye sınırındaki İdlib'e gönderiliyor. Son olarak, Şam'ın Muadamiye bölgesinden 700 muhalif, aileleriyle birlikte İdlib'e doğru yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ortadoğu'da gözler Musul ve Halep'e çevrilmişken, Suriye'nin başkenti Şam'dan dikkat çekici bir haber geldi. Yüzlerce muhalif ve aileleri, bir süredir Suriye ordusunun kuşatması altında bulunan Muadamiye'yi boşaltıp, Şam yönetimiyle anlaşma kapsamında Türkiye sınırındaki İdlib'e doğru yola çıktı.

700 SİLAHLI MUHALİF

Muadamiye, Şam bölgesinde muhaliflerin kontrol ettiği en büyük 'cep'lerden biriydi. Son aylarda bölgede muhaliflerin küçük gruplar halinde teslim oldukları belirtiliyordu. Reuters ajansının görgü tanıklarına dayandırdığı habere göreyse, bugün tam 1800 kişi İdlib'e gitmek üzere Muadamiye'yi terk etti. Tanıklar, bu kişilerin 700'ünün silahlı muhalif olduğunu söyledi.

ŞAM'DAKİ DÖRDÜNCÜ 'TESLİMİYET'

Suriye'deki iç savaşta son iki ay boyu gözler kuzeydeki Cerablus ve Halep'teyken, Beşar Esad yönetiminin kuşatması altındaki bir dizi başka noktada daha benzer anlaşmalar yapılmıştı. Ağustos ayında Şam'ın batısındaki Deraya bölgesinde, geçen hafta da kuzeyindeki Kudsiye ve el Hama banliyölerinde konuşlanan silahlı muhalifler, ailelerini ve hafif silahlarını alarak bulundukları bölgeleri terk etmeyi kabul etmişti.

Bu anlaşmalarda sivillere, muhaliflerle birlikte İdlib'e gitme veya hükümet kontrolündeki bölgelere yerleşme seçeneği sunulmuştu. Suriye devlet ajansı Sana bu gelişmeleri ayrıntıyla aktarsa da, Muadamiye'deki anlaşmanın içeriği açıklanmış değil.