Yerel yöneticilerden Kolombiya barışına destek

Kolombiya’da devam eden barış görüşmeleri Türkiye'den de takip ediliyor. Özellikle Kürt siyasetçiler farklı barış modelleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Meclis Toplantısı’na katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da aralarında bulunduğu belediye başkanları ile yerel yönetim temsilcileri, Kolombiya’da devam eden barış görüşmelerine destek verdi. Başkanlar, barış sürecinin dünyanın diğer yerlerinde sürmekte olan çatışmalar için bir model oluşturduğuna dikkat çekti.

Kolombiya’nın Bogota kentinde yapılan 5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Meclis Toplantısı’nda, Kolombiya’da devam eden barış görüşmelerine destek verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın yanı sıra Aubervilliers (Fransa), Badalona (Katalonya), Barselona (Katalonya), Seine-Saint-Denis Konseyi (Fransa), Mexico City (Meksika), Katalonya Kalkınma ve İşbirliği Fonu, İspanya Belediyeler Federasyonu, Granollers (Katalonya), Madrid, Montevideo (Uruguay), Nanterre (Fransa), Pikine (Senegal), Plaine Commune (Fransa) ve Terrassa (Katalonya) belediye başkanları ile yerel yönetim temsilcilerinin hazırladığı destek açıklaması meclis toplantısında okundu.

gultan

KOLOMBİYA BARIŞI BİR MODEL

Açıklamada, belediye başkanları ile yerel yönetim temsilcilerinin, Kolombiya’nın barışa ulaşmak için attığı adımları umutla takip ettiği, bu sürecin devam etmesi ve güçlenmesi adına yapılan faaliyetler ile dayanışma içinde olduğu belirtildi. Kolombiya hükümeti ile FARC arasında nihai bir barış anlaşmasına varılmış olmasının, ELN ile barış görüşmelerine başlanacağına ilişkin kamuoyuna yapılan açıklamalar ve bu sürecin halk oylaması gibi demokratik bir yöntemle yürütülmesinin Kolombiya barışının kısa vadeli olmayacağını gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, bu sürecin dünyanın diğer yerlerinde sürmekte olan çatışmalar için de bir model oluşturduğuna dikkat çekildi.

‘SESİMİZİ KATMAK İSTİYORUZ’

Barışın küresel bir amaç ve insanlık için bir hak olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Bizler de halihazırda yapılmakta olan umut verici açıklamalara, uzlaşma mesajlarına ve gençlerin eylemleriyle savaşın durması için yaptıkları katkılara sesimizi katmak istiyoruz. Barışa doğru yapılan yürüyüş engelsiz ve yavaş adımlarla olabilir; ama bu yürüyüşte ısrarcı olmak ve barış yolunda devam etmek kati suretle Kolombiya’nın gelecek nesillerinin savaşa kurban gitmemesini sağlayacaktır. Toplumsal hareketlere ve sivil toplum örgütleriyle birlikte, Kolombiya’nın her yerinde barışın ve uzlaşının en erken şekilde gerçekleşmesi için gerekli adımların atılması yolunda yerel yönetimler olarak kararlılığımızı ifade ediyoruz. Kolombiya belediyeleri bünyesinde bulunan yerel yönetimlerin ve toplumsal örgütlenmelerin, barışın ve toplumsal adaletin inşa edilmesine imkan tanınması noktasında çaba göstereceğine inanıyoruz.” (HABER MERKEZİ)