'IŞİD militanları Suriye'ye ve çöle doğru kaçıyor'

IŞİD'in kontrolündeki Musul'dan kaçabilenler yaşadıklarını anlattı. Tanıkların iddiasına göre sivillerin yanı sıra IŞİD militanları da kentten kaçmaya başlamış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak ordusu ve Peşmerge, Musul'u IŞİD'den geri almak için operasyona başladı. Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'da binlerce sivil bulunuyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, kuşatılan kentten kaçmaya çalışanlar IŞİD militanları tarafından öldürülüyor. Kaçamayan sivillerin ise canlı kalkan olarak kullanıldığı haberleri geliyor.

Yurttaş gazetecilerin kurduğu Sound and Picture (Ses ve Resim) isimli gruba göre IŞİD, sivillerin ve militanların şehri terk etmemeleri için Musul'un girişine, öldürdüğü kişilerin kafalarını astı. Pazar günü ev baskınları yapan IŞİD militanları, kent dışıyla iletişimi kesmek için cep telefonlarına el koydu.

'SUSUZLUKTAN NEREDEYSE ÖLÜYORDUK'

Musul'dan kaçan 50 yaşındaki Ömer, İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'a açıklama yaptı. IŞİD'in insanları kentten ayrılmaya çalışmaları halinde öldürmekle tehdit ettiğini söyleyen Ömer, bir sabah köyünden kaçmayı başarmış.

Yolculuları sırasında havanın çok sıcak olduğunu aktaran Ömer, "Neredeyse susuzluktan ölüyorduk. Ayak bileklerimize kadar kuma batmıştık" dedi. Yolun yarısını bile kat etmeden sularının bittiğini anlatan Ömer, eşi ve çocuklarını yola devam edemediğini kaydetti.

Ömer, "Su bulabilmek için tek başıma yola devam ettim ve sonra onlara götürdüm. Yedi saatimi aldı. Yolda ölen çocuklar oldu. Keskin nişancılar kafamıza nişan alıyorlardı" şeklinde konuştu.

Siviller Musul'u anlatıyorSiviller Musul'u anlatıyor

DÖRT KIZINDAN İKİSİ ÖLDÜ, BİRİ IŞİD'İN ELİNDE REHİN

Musul'a bağlı Kayyara kentinde yaşayan İbrahim, kaçamaya çalışırken kızlarından ikisinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.  İbrahim'in Norveç Mülteci Konseyi'ne verdiği bilgilere göre, kızlarından biri, bir patlayıcının üzerine bastı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Diğeri ise İbrahim onu güvenli bir bölgeye taşırken yaşamını yitirdi.

İbrahim'in dört kızından ikisi hala hayatta fakat biri Musul'da rehin tutuluyor. Operasyonun başarılı geçmesini dileyen İbrahim, rehin olan kızına kavuşmayı umuyor.

'IŞİD MİLİTANLARI KAÇIYOR'

Erbil'deki El Ghad radyosuna konuşan Ahmed, IŞİD militanlarının kentten kaçmaya başladığını öne sürdü. Ahmed, "Şehrin sokaklarında IŞİD ile ilişkili insanların sayısı önemli ölçüde azaldı. Bazıları Suriye'ye gitti, bazıları ise Musul'un batısındaki çöle kaçtı" dedi.

'SPOR YAPMAK İÇİN SİVİLLERİ CANLI KALKAN YAPTILAR'

Uluslararası Göç Örgütü'ne açıklama yapan 28 yaşındaki Hasan'ın iki arkadaşı, Musul'dan kaçmaya çalışırken IŞİD tarafından öldürülmüş. Hasan arkadaşlarının öldürülmesini şu sözlerle anlattı: "Daha fazla karşı koyamayacakları noktaya gelinceye kadar kafalarını arabanın tavanına vurdular. Daha sonra onları sıraya dizdiler ve vurdular."

Hasan'ın aktardığına göre, IŞİD militanları spor yapabilmek için sivilleri canlı kalkan olarak kullanmış. Hasan, "IŞİD bizi onlarla futbol oynamamız için zorlardı, çünkü sivillerle birlikte olduklarında uçakların onları hedef almayacağını biliyorlardı" şeklinde konuştu.

Etiketler Irak IŞİD Musul