Merkel'in yanından eşine kızdı: Senin yerin mutfak!

Dünya, Nijerya'da devlet başkanıyla eşinin siyaset kavgasını konuşuyor. First Lady Ayşe Buhari, eşini "Böyle giderse ona destek vermeyeceğim" diye eleştirdi. Devlet Başkanı Buhari'yse, Almanya Başbakanı Merkel'in yanından karısına "Senin yerin mutfak" deyince tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Yolsuzluklarla anılan Afrika ülkesi Nijerya’da, first lady’nin devlet başkanı eşine yönelik siyasi eleştirileri ve aldığı cinsiyetçi yanıt dünya gündemine oturdu. Çift arasındaki ‘siyasi kriz’, first lady Ayşe Buhari’nin eşinin yönetim biçimini eleştirmesiyle patlak verdi. Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’yse first lady’ye “Senin yerin benim evimin mutfağı” yanıtını verince sosyal medyanın hedefi oldu.

‘BÖYLE GİDERSE ONA DESTEK VERMEYECEĞİM!’

Bir iş kadını ve aktivist olan Ayşe Buhari, BBC’yle söyleşisinde eşinin vaat ettiği gibi yolsuzlukları ve kayırmacılığı engelleyemediğine dikkat çekti. Buhari, “Eğer böyle giderse onun yeniden seçilmesine destek vermeyeceğim” diye konuştu. Hükümetin ‘birkaç kişi tarafından rehin alındığını’ söyleyen First Lady sözlerine, “Devlet Başkanı, atadığı 50 kişiden 45’ini tanımıyor bile. 27 yıllık karısı olmama rağmen, onları ben de tanımıyorum” diye devam etti.

‘MUTFAK, OTURMA ODASI, DİĞER ODA…’

Buhari’nin bu sözlerinin, Nijerya’da halk arasındaki memnuniyetsizliğin geldiği noktayı yansıtması açısından dikkat çekti. Ancak Devlet Başkanı  Muhammadu Buhari’nin eşine yanıtı ağır oldu. Buhari, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak basın toplantısında, “Eşimin hangi partiye ait olduğunu bilmiyorum ama o, benim mutfağıma oturma odama ve diğer odaya ait” dedi. Buhari, hükümet etmek konusunda eşinden ‘daha fazla bilgiye sahip olduğunu’ söyledi. Merkel’in de bu sırada Buhari’ye şaşkınlıkla baktığı belirtildi.

Devlet Başkanı’nın kadınlarla ilgili bu sözleri sosyal medyada sert tepki çekti. Bazı kullanıcılar Buhari’nin ‘diğer oda’yla ne kast ettiğini sorgularken, ülkede ‘#diğeroda’ etiketi en çok konuşulanlar arasına girdi. Birçok kullanıcı da Buhari’yi cinsiyetçilikle suçladı.