İsveç'te IŞİD'e 'vize'

İsveç'te savcılık, IŞİD bayrağının yasal olduğuna hükmetti. Şikayet, bir göçmenin IŞİD bayraklı fotoğrafı üzerine gelmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İsveç’te bir savcı, IŞİD bayrağı dalgalandırmanın yasal olduğuna hükmetti. Dava, 23 yaşındaki Suriyeli bir sığınmacının Facebook’a IŞİD bayrağıyla fotoğrafını koyması sonrası açılmıştı. Şikayet üzerine soruşturma başlatan polis, bu kişiyi ‘ırksal nefret’ yaymakla suçlamıştı. Suriyeli göçmen ise savunmasında IŞİD destekçisi olmadığını söylemiş, söz konusu bayrağın üzerindeki sembolün İslam’da yüzyıllardır kullanıldığını fakat IŞİD tarafından suistimal edildiğini belirtmişti.

Savcı Gisela Sjövall bu savunmanın üzerine Suriyeli göçmen hakkında dava açmamaya karar verdi. Hallandsposten gazetesinin haberine göre, Sjövall bayrağın nefret suçu kapsamına girmeyeceğine hükmetti. Savcı, “IŞİD bayrağı dalgalandırmak herhangi bir etnik gruba karşı saygısızlık içermiyor. IŞİD, kendisine üye olmayan herkese karşı” dedi. İsveç’te ‘ırksal nefrete teşvik’, azınlıkları korumak için suç haline getirilmişti.

Üzerinde “Allah birdir, Muhammed onun kulu ve elçisidir” yazan IŞİD bayrağı, geçmişte İngiltere’de tartışma konusu olmuştu. Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Londra belediye başkanlığı yaptığı sırada, İngiltere’nin ‘özgür bir ülke’ olması nedeniyle bu bayrağın yasaklanamayacağını söylemişti. Johnson, “İnsanların IŞİD bayrağı taşımasından hoşlanmıyorum. Fakat bir denge kurulmalı. Özgür bir ülkede yaşıyoruz ve bazı ikonografiyi yasaklamak için yasa çıkarmanız gerekir. Bu çok zor” demişti.