Mescid-i Aksa ipleri kopardı

UNESCO'nun, 'Musevi dininin Mescid-i Aksa'yla bağı yoktu' kararı İsrail'i öfkelendirdi. İsrail, BM'nin Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'yla ilişkilerini dondurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Birleşmiş Milletler’e bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun ‘Mescid-i Aksa’nın Musevi diniyle bir bağı olmadığı’ yönündeki kararı İsrail’i kızdırdı. İsrail, UNESCO’yla tüm işbirliğini dondurdu.

‘YAHUDİKLİKLE BAĞI YOK’

UNESCO’nun dün aldığı kararda Kudüs’ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal bir kent olduğu belirtilse de, Mescid-i Aksa’nın İslamiyet’le bağlantısı vurgulandı. Yedi Arap ülkesi tarafından hazırlanan karar metninde, İsrail’in ‘bu bölgenin Yahudilikle bağı olduğu iddiasına’ yer verilmedi. Kararda, İsrail’in işgal altındaki bölgelerde bulunan kutsal mekanlardaki faaliyetleri de sertçe eleştiriliyor.

Karar, UNESCO Dışişleri Komisyonu’nda 6’ya karşılık 24 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. 26 üye çekimser kaldı; iki üye oylamaya katılmadı.

Kararın duyulması sonrası İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu “UNESCO’daki absürd tiyatro sürüyor” diye eleştirdi. Bugün de, İsrail’i UNESCO’yla tüm işbirliğini dondurduğu haberi geldi. İsrail Eğitim Bakanlığı, ‘UNESCO’nun tarihi inkâr edip terörü cesaretlendirdiğini’ öne sürdü.

FİLİSTİN TARAFI MEMNUN

Karar, Filistinliler arasında memnuniyetle karşılandı. Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, “UNESCO’nun kararı doğru bir adım. Filistinlilerin tüm haklarına kavuşması için uluslararası kurumlar diğer gerekli adımları atmalı” açıklaması yaptı. İşgal altındaki Batı Şeria’yı yöneten El Fetih’in Sözcüsü Usame el Kavasimi ise “Kararın önemi içeriğinden kaynaklanıyor” dedi.