Kolombiya'da ateşkes 'öğrenciler için uzatıldı'

Kolombiya hükümeti, FARC'la ateşkesi 31 Aralık'a kadar uzattı. Barış anlaşmasını canlandırmak isteyen Devlet Başkanı Santos, karraı öğrencilerden gelen istek üzerine aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Kolombiya hükümeti, 52 yıldır süren iç savaşa son verecek barış anlaşmasının peşini bırakmıyor. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, anlaşmanın referandumda kılpayı farkla reddedilmesi sonrası zaman kazanmak için FARC’la ateşkesi yıl sonuna kadar uzattı.

Kararını öğrenci liderleriyle yaptığı görüşme sonrası televizyonda açıklayan Santos, “Öğrencilerden biri bana, hem orduda hem gerilla saflarında bir kurşun daha sıkmamayı uman gençler olduğunu hatırlattı” dedi. Santos, “Bu nedenle ve öğrencilerin isteği üzerine ateşkesi 31 Aralık’a kadar uzatıyorum” diye konuştu.

Toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist FARC ile Santos hükümeti dört yıl süren müzakerelerin ardından geçen ay tarihi bir barış anlaşmasına imza atmıştı. Ancak adi suçlara karışmamış gerillanın siyasete girmesinin de önünü açan anlaşma, sertlik yanlısı eski devlet başkanı Alvaro Uribe’nin ‘Hayır’ kampanyası ve düşük katılım oranı sonucu referandumda sadece yüzde 50.4 oranıyla reddedilmişti.

Bu sonuç sonrası ateşkesi önce 31 Ekim’e dek uzatan Santos, Uribe’nin başını çektiği muhalefetle görüşmeler başlattı. Santos muhalefetin önerilerini Küba’nın başkenti Havana’da görüşeceği FARC liderlerine iletecek. FARC lideri ‘Timo’ Londono, anlaşmanın canlandırılacağına inandığını ancak maddeleri yeniden müzakere etmek istemediğini söylemişti. Kolombiya’da 52 yıldır süren iç savaşta en az 220 bin kişi hayatını kaybetti. Santos, barış anlaşmasının referandumda reddedilmesine rağmen Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.