Brexit görüşmeleri davalık oldu

Brexit görüşmelerinin yasallığı mercek altında. Oylama zamanından bugüne kadarki müzakereler geçerliliğini kaybedebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Yüksek Mahkemesi, parlamento oturumları başlamadan Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin yürürlüğe sokulmasının yasal olup olmadığını araştıracak.

Hukuki süreç Gina Miller adında bir iş kadınının mahkemeye başvurmasıyla başladı. Miller, Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvuruda, hükümetin yetkisini aşmakla suçlayarak söz konusu bu görüşmelerin de geçerliliğinin olmayacağını savundu.

Bakanlar ise bu görüşmeleri İngiliz hukuk geleneğinde ''Kraliyet imtiyazı'' olarak yorumlarken bunun için Parlamento'dan onay almak zorunda olmadıklarını söyledi.

Kararın İngiltere ve Galler'in başyargıcı Lord Thomas tarafından Pazartesi açıklanması bekleniyor.

İngiltere'nin yasal olarak AB'den ayrılma sürecini başlatan Lizbon Sözleşmesi’ndeki 50. Maddeyi uygulamaya geçirmesi için parlamentodan da geçmesi gerekiyor.

Theresa May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Brexit görüşmelerinin önümüzdeki Mart ayının sonuna kadar başlayabileceğini 2019 Mart ayında da İngiltere'nin tamamen AB'den ayrılabileceğini kaydetmişti.

(DHA)

Etiketler İngiltere Brexit ab