ABD Yemen'de Husileri vurdu

Suudi Arabistan'ın Husilerle savaşı sürerken, bir saldırı da ABD'den geldi. Pentagon, Husilerin ABD gemisini hedeflediğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD, müttefiki Suudi Arabistan'ın İran'la müttefik Husilere karşı Yemen'de yürüttüğü savaşta, Husileri ilk kez doğrudan hedef aldı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Kızıldeniz'deki Amerikan savaş gemisi USS Mason'ın dört günde ikinci kez vurulmasından sonra, Husilerin elindeki bölgeye saldırı düzenledi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama'nın onayıyla düzenlenen saldırıda İran destekli Husilere ait üç radar tesisinin vurulduğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook "Bu kısıtlı, nefsi müdaaa saldırıları personelimizi, gemilerimizi ve bu önemli deniz yolunda seyretme özgürlüğümüzü korumak için düzenlendi. ABD gemilerimizi ve ticari trafiği tehdit eden her türlü tehdide uygun yanıtı verecektir" dedi. Cook, Amerikan saldırısının USS Nitze destroyerinden atılan Tomahawk füzeleriyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Kızıldeniz'deki USS Mason gemisine, Husilerin denetimindeki bölgeden iki füze atıldığı, her iki füzenin de gemiye ulaşamadan suya düştüğünü belirtilmişti. Husilerin Sözcüsü ise Saba Haber Ajansına yaptığı açıklamada, herhangi bir gemiyi hedef almadıklarını vurgulamıştı.

ABD'nin desteklediği, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Husi hareketine karşı hava saldırıları düzenliyor. Ancak Suudilerin başkent Sana'a'daki bir cenaze töreninde en az 140 kişinin ölümüne yol açan hava saldırısından sonra, ABD'nin koalisyona verdiği destek tartışma konusu oldu. Obama yönetimi, bu saldırının ardından Suudi Arabistan'la arasına mesafe koyacağını ima etmişti. Suudi Arabistan hükümetiyse saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Fakat soruşturma başlattı.

BM'ye göre, koalisyonun Yemen'deki iç savaşa dahil olduğu Mart 2015'ten bu yana en az 4.125 sivil öldü, 7.207 sivil de yaralandı. Yemen, Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran arasındaki mücadelenin en somut biçimde yansıdığı yer. (Gazete Duvar, BBC Türkçe, The Guardian)