Obama'nın temsilcisi McGruck: Kürtlerin önünde tarihi bir an var'

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk: “Kürtlerin önünde tarihi bir an var. Ama birden bire farklı partiler arasında bölündüler."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, New York’taki  sosyal araştırmalar kurumu 92Y’da eski CIA Direktörü, emekli Orgeneral David Petraeus’la bir sohbet gerçekleştirdi.

'DARBE GECESİ MOSKOVA'DAYDIM'

Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış'ın haberine göre McGurk, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede dinamiklerin çok hızlı değiştiğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişiminin Ankara’nın bölgeye yaklaşımını farklılaştırdığını belirten Obama'nın danışman McGruk, şunları söyledi:

“Temmuz’un ilk haftası Türkiye’deydim ve olağanüstü toplantılarım oldu. İncirlik Hava Üssü’nün açılması, sınırdaki işbirliği için Türklerle çok sıkı çalışmıştık. Yolladığım raporda, karşılıklı menfaatlere dayalı doğru yolda bulunduğumuza dair Türklerle o güne kadar yaptığımız en iyi toplantılar olduğunu söyledim. Dört gün sonra Türkiye’de darbe oldu. Darbe gecesi Moskova’daydım. Ne olduğunu bilmiyorduk, her şey çok hızlı değişti.”

KOBANİ OPERASYONU'NUN DETAYLARI

Darbeden beri Türkiye’ye birkaç kez gittiğini ve en son birkaç hafta önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken ile Türkiye’de görüştüğünü anlatan McGurk, Suriye’de 2014’te gerçekleştirilen Kobani operasyonunun perde arkasına dair detayları da aktardı:

“Kürtlerin önünde tarihi bir an var. Ama birden bire farklı partiler arasında bölündüler. 2014’te DEAŞ ilerliyorken ve Suriye’nin Türkiye’yle olan tüm sınırını temizlemek üzerelerken, son hedefleri olan, Kobani diye bir kasaba kalmıştı. Ve bölgeye binlerce savaşçı gönderiyorlardı. Doğrusu, pek umudumuz yoktu. Doğu Kürdistan’da birlikte çalıştığımız, Kürdistan Yurtseverler Birliği (Celal Talabani’nin partisi) diye bilinen bir Kürt partisi, Kobani’deki insanları tanıyordu. İrtibata geçip durumu öğrenebildiler. Oradaki bu insanlara yardım edebileceğimiz bir durumdu. Havadan askeri malzeme gönderebilirdik. İletişim geliştirip savaşmalarına yardım edebilirdik. Çok umutsuzdu durum. Ama Başkan Obama bir karar verdi. Ve kararı verdiğinde ben de odadaydım. Havadan malzeme yardımı yapıp savaşmalarına katkı için irtibat kuracaktık. Türklerin de bundan rahatsızlık duymamalarından emin olmamız gerekiyordu. Irak Peşmerge kuvvetlerini Türkiye’nin güneydoğusundan Kobani’ye yollayıp Kobani’deki savaşta oradakilere yardım etmek için Türkler, Kobani’deki insanlar ve Iraklı Kürtlerle çok sıkı çalıştık. Kürt birliği için olağanüstü bir andı. Herkes birlikte çalışıyordu. O günden beri, DEAŞ tehdidi biraz geriledikçe, Irak’taki üç Kürt partisinin birbirleriyle ihtilaf içine girdiklerini gördük. Erbil’de, Kürdistan’da bir yıldır toplanamayan bir Meclis var. Çünkü Meclis Başkanı dışarı atıldı. Devam eden bir ihtilaf.”

Haberin tamamı