Irak'tan Erdoğan'a Başika yanıtı

Irak'tan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 24 saat içinde üçüncü yanıt geldi. Erdoğan'ın Başika'daki askeri üssün Irak hükümetinin talebiyle kurulduğu iddiasını Irak Başbakanlık Enformasyon Dairesi yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye-Irak arasındaki Başika gerilimi karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başika’dan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Bağdat’tan bir cevap daha geldi. Erdoğan'ı önce 'ateşe benzin dökmekle' eleştiren, ardından "Topraklarımızı insanımızın kararlılığı ile kurtaracağız, görüntülü çağrılarla değil" diyen Irak Hükümeti bugün de Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ihlal ettiği açıklamasında bulundu.

Irak Başbakanlık Enformasyon Dairesi bugün yayınladığı bir bildiriyle, Erdoğan'ın Başika iddiasını yalanladı. Bildiride şöyle denildi: "İbadi'nin Ankara ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başika'da bir üs kurması iddiası üzerine Başika'ya girdikleri sözleri asılsızdır. Ayrıca Türk Hükümetinin önce Musul Valisi Etil Nüceyfi'nin talebi üzerine, daha sonra Kürdistan Hükümeti'nin talebi üzerine ve son olarak Uluslararası Koalisyon Gücü'nün yalanlamasına rağmen koalisyon gücünün talebi ve izni üzerine Başika'da bulunuyoruz sözlerinde çelişkiler görünmektedir. Türk Hükümeti bu çelişkili açıklamalarıyla, sonucu bilinmeyen bir krize yol açarak komşu bir ülkenin egemenliğine müdahale ediyor. Ayrıca Türk askerini zor duruma bıraktılar. Biz, Iraklılar, Irak topraklarını IŞİD'den temizlemeye devam edeceğimizi vurguluyoruz. Egemenliğimize saldırana karşı direneceğiz. Zafer günü yakındır. Bizi, basında değeri olmayan ateşli açıklamalarla bildiğimiz gerçek yolumuzdan saptıramayacaklardır."

Erdoğan: Musul'da bildiğimizi okuyacağızErdoğan: Musul'da bildiğimizi okuyacağız

ABD: TÜRKİYE IRAK'TA KOALİSYONUN PARÇASI DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Irak'ın Başika bölgesinde Türk askeri varlığına ilişkin Irak Başbakanı Haydar El Abadi'ye yönelik sözlerine ABD'den de yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby "Uzun süredir söylemekteyiz, burada geçen Cuma günü Brett McGurk'un de söylediklerini duydunuz. Irak'ın tüm komşuları Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak'ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika'daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun" dedi ve ekledi: "Bütün yönetimleri kendi ortak düşmanlarına, bizim ortak düşmanımıza, IŞİD'e odaklanmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki, günlerde ve haftalarda tüm tarafların IŞİD'e karşı mücadele için atacakları adımları koordine etmeleri gerektiğine inanıyoruz."

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün İslam Şurası'nda yaptığı konuşmada İbadi'ye "Sen benim muhatabım değilsin, karatımda değilsin, kalitemde değilsin. Biz bildiğimizi (Musul) okuyacağız. Başika üssünü kurmamız için bizlere talepleri var. Bunların canlı kayıtları var, televizyonlarda yayımlanacak" diye seslenmişti.

Irak'tan Erdoğan'a Başika yanıtıIrak'tan Erdoğan'a Başika yanıtı

Bunun üzerine ilk yanıt İbadi'nin Sözcüsü Saad el Haditi'den geldi: "Erdoğan ateşe benzin döktü. Anlaşılan Türkiye, Irak’la sorunun çözme konusunda ciddi değil."

erdogan1

Ardından Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Erdoğan'ın 15 Temmuz akşamı CNN Türk yayınına cep telefonundan görüntülü görüşme yoluyla bağlanarak halka seslenmesine atıf yaparak, Twitter'dan şöyle yazdı: Biz sizin düşmanınız değiliz. Topraklarımızı insanımızın kararlılığı ile kurtaracağız, görüntülü çağrılarla değil...

(HABER MERKEZİ/DHA)