Ezidilerin sembolü Nadia Murad'a İnsan Hakları ödülü

Irak'ta IŞİD tarafından soykırıma uğratılan Ezidilerin sembolü haline gelmiş olan Nadia Murad'a Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları ödülü verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) militanları tarafından kaçırılıp tecavüz ve işkenceye maruz kalan Ezidi Nadia Murad'a, Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları ödülü verildi. Murad, Strasbourg'daki ödül alırken yaptığı konuşmada IŞİD'in Ezidilere saldırılarını 'soykırım girişimi' olarak tanımladı. IŞİD'in Ezidilere karşı soykırım teşebbüsüne karşı dünyanın sessiz kaldığını vurgulayan Murad, IŞİD militanlarının uluslararası suç mahkemelerinde yargılanması için çağrıda bulundu. Nadia Murad 2014 yılının Kasım ayında IŞİD tarafından kaçırılmıştı.

Annesi ve altı  kardeşi öldürülmüş, kendisi de esir kaldığı süre boyunca cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalmış ve defalarca köle olarak alınıp satılmıştı.

Nadia Murad, IŞİD'in elinden kurtulup sesini dünya kamuoyuna duyurmayı başarınca Irak'taki Ezidi kadınların sembolü oldu. Murad Eylül ayında BM tarafından İyi Niyet Elçisi seçilmişti.

(BBC Türkçe)