Kolombiya hükümeti ELN örgütüyle de masaya oturacak

Kolombiya hükümeti, FARC'ın ardından ülkenin ikinci büyük silahlı örgütü ELN ile de barış arıyor. Taraflar, bir dizi ülkenin garantörlüğünde doğrudan görüşmelere başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya hükümeti, FARC gerillalarıyla başlatılan barış sürecinin ardından ülkenin ikinci büyük isyancı grubu ELN ile de doğrudan barış görüşmelerine başlıyor. Görüşmelerin başlangıç tarihi 27 Ekim.

'ÜÇ YILDIR ÇABALIYORUZ'

Kolombiya hükümeti, FARC gerillalarıyla imzaladığı barış anlaşmasının ardından ülkenin ikinci büyük isyancı grubu olarak bilinen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış görüşmelerine başlama kararı aldı. Barış görüşmelerine başlanmasıyla ilgili uzlaşı kararı Venezuela'da alındı.

Bu ikinci anlaşma, Devlet Başkanı Santos'un ülkedeki iç savaşı sonlandırma çabalar için önemli bir adım olarak görülüyor. Santos, "ELN ile de silahlı çatışmayı sonlandırmak için onlarla neredeyse üç yıldır barış görüşmeleri arayışı içindeyiz. Şimdi ELN ile de ilerliyoruz. Tam bir barışa sahip olacağız” dedi.

GARANTÖRLER KİM?

Doğrudan müzakerelerin başlangıç tarihinin 27 Ekim olacağı ve Ekvador'un başkenti Quito'da yapılacağı bildirildi. Müzakerelere garantör olarak Venezuela, Ekvador, Şili, Küba, Brezilya ve Norveç katılacak. Venezuela Dışişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan ortak bildiride, "iki tarafın da görüşmeler başladığında barış için gerekli ortamı yaratmak adına ellerinden gelen her şeyi yapacakları” kaydedildi.

ELN REHİNELERİ BIRAKACAK

ELN'den yapılan açıklamada, uzun yıllardır tutulan rehinelerin serbest bırakılacağı duyuruldu. Santos, bunu görüşmelere başlanması için bir koşul olarak sunmuştu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, ELN'nin bir sivil rehineyi serbest bıraktığını bildirdi. Son iki hafta içinde üçüncü rehine serbest bırakılmış oldu. ELN'nin elinde şu anda bir rehine (eski kongre üyesi Odin Sanchez) kaldığı düşünülüyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ülkedeki 52 yıllık savaşı sona erdirme yönündeki çabaları nedeniyle bu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olmuştu. FARC ile imzalanan barış anlaşması halk oyuna sunulmuş, referandumda yüzde 50,21 oranında barışa hayır oyu çıkmıştı. Kolombiya'da yıllarca süren savaşta 260 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi de evini terk etmek zorunda kalmıştı. (Deutsche Well Türkçe)

Aziz Sancar: Herşeyimi Türkiye'de barış için verirdimAziz Sancar: Herşeyimi Türkiye'de barış için verirdim

Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!

HDP'den Kolombiya mesajıHDP'den Kolombiya mesajı

ELN ne yapacak?ELN ne yapacak?

Kolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğeKolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğe

Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?

Gerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın içinGerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın için

Gerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesajGerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesaj

Kolombiya'da artık 'analar ağlamayacak'Kolombiya'da artık 'analar ağlamayacak'

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?