Dünyada her 7 saniyede bir çocuk evleniyor

Uluslararası Save the Children kuruluşunun yayınladığı Her Son Kız Çocuğu raporuna göre her yedi saniyede bir çocuk zorla evlendiriliyor. Savaş ve yoksulluk çocuklara seçme şansı bırakmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Save the Children kuruluşunun yayınladığı Her Son Kız Çocuğu başlıklı rapora göre dünyada her yedi saniyede 15 yaşın altında bir çocuk evlendiriliyor. Rapora göre Somali, Afganistan, Hindistan ve Yemen gibi ülkelerde henüz daha 10 yaşında olan çocuklar kendilerinden çok daha büyük erkeklerle zorla evlendiriliyor.

Çatışmalar, yoksulluk ve insani krizler çocukların evlenmeye zorlanmasının ardındaki başlıca sebepler olarak görülüyor. Mülteci kamplarında çok sayıda çocuk evliliğe zorlanıyor. Sierra Leone'de

Save the Children kuruluşu erken evliliklerin çocukların hayatında bir dizi dezavantaja sebebiyet verdiğini ifade ediyor. Kızların çocukluklarının yaşanmasının engellenmesi bir yana çocukların eğitim görme hakkı, sağlıklı gelişim ve büyüme hakları engelleniyor. Kız çocukları ayrıca sıklıkla aile içinde şiddet ve kötü muameleye ve tecavüz vakalarına maruz kalıyorlar. Kız çocuklar yaşadıkları erken hamilelik tecrübesiyle HIV de dahil olmak üzere çok sayıda zührevi hastalıkla boğuşuyor.

Rapor, kız olması en zor ülkeleri listeliyor. Kullanılan kıstaslarda parlamentodaki kadın vekillerin sayısı,genç hamilelik, çocuk evliliği, gebelikte anne ölümü gibi değişkenler dikkate alınıyor. Durumu en kötü olan yerler listesinde Çad, Nijer, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de ise 142 bin 298 çocuk gelin var.

142 bin 298 'çocuk anne' var142 bin 298 'çocuk anne' var

(BBC)