Trump'ın adaylığı düşer mi?

ABD'de Trump'ın kadınlara yönelik aşağılayıcı sözlerinin sızmanının ardından Cumhuriyetçi Parti'de kazan kaynıyor. Kulislerde dönen soru şu: Trump adaylıktan azledilebilir mi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerine günler kala Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın 'halini' konuşuyor. Adaylığının ilk günlerinde özellikle Müslüman göçmenlere karşı ırkçı açıklamalarıyla tepki çeken Trump, şimdi de kadınlara yönelik aşağılayıcı, cinsiyetçi ve küfür dolu konuşmalarıyla partisinin başını ağrıtıyor.

Gelinen noktada, Cumhuriyetçi Parti'nin ileri gelenleri Trump'a karşı cephe aldı. Çok sayıda Cumhuriyetçi, Demokratların adayı Hillary Clinton'ı destekleyeceğini beyan etti. Trump'ın eşi bile kadınlarla ilgili sözlerini aşağılayıcı bulduğunu söyledi; başkan yardımcısı adayı Mike Pence 'bu ifadeleri savunulamaz bulduğunu' itiraf etti. Şimdi kulislerde şu soru dönüyor: Cumhuriyetçi Parti, Trump'ı adaylıktan çekebilir mi?

Cumhuriyetçiler Trump'a kazan kaldırdıCumhuriyetçiler Trump'a kazan kaldırdı

HER BOŞLUK DOLDURULUR AMA...

İlk senaryo, Trump'ın kendi iradesiyle çekilmesi. Böyle bir durumda Parti Ulusal Komitesi'nin (PUK), tüzüğünün dokuzuncu maddesini devreye sokması gerekiyor. Bu madde, başkan adaylığı da dahil herhangi bir pozisyonda, ölüm ve geri çekilme durumu da dahil boşluk doğması halinde yeni atamayı yapma görevini PUK'a veriyor.

Öte yandan PUK'un başkanlık seçimi konusunda sıfır noktasına dönmesi, yani 2 bin 472 delege arasından bir aday belirlemek için tekrar oylama yapması pek pratik bir seçenek olarak görülmüyor. Dolayısıyla, böyle bir senaryoda bütün eyaletleri temsil eden 160 kişilik kurul bir oylama yapabilir. Ancak Trump, son skandaldan sonra adaylıktan çekilmeyeceğini net bir biçimde açıkladı.

TRUMP DAVA AÇABİLİR

Peki parti Trump'ı çekilmeye zorlayabilir mi? Bugüne kadar Cumhuriyetçiler dokuzuncu maddenin sınırlarını çok da test etmiş değil. Sonuçta madde boşluk yaratmakla değil doldurmakla mükellef.

Cumhuriyetçiler dışında Demokratlar da sadece bir kere 1972 yılında başkan yardımcısı adayı Thomas Eagleton'ı depresyon krizleri kamuoyu önünde ifşa olduğu için adaylıktan çekilmeye zorlamıştı. Cumhuriyetçiler böyle bir şey yaparsa, Trump'ın partiye dava açma hakkı bile bulunuyor. Zira, bir aday adi suç işlemiş olsa bile adaylıktan azledilemiyor.

ZAMAN YETMEZ!

Partinin önündeki diğer bir engel de zaman kısıtı. Uzmanlar PUK'un dokuzuncu maddeyi işletip üçte iki çoğunluk sağlasa bile, kararın ancak bir ay sonra geçerli olabileceğine dikkat çekiyor. Zira 8 Kasım'daki seçimlere sadece 29 gün kalmış durumda. (BBC)