Nobel parası savaş mağdurlarına

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Nobel Barış Ödülü'nü savaş mağdurlarına bağışlayacağını açıkladı. Santos son olarak, barış anlaşmasının düşük katılımla düzenlenen referandumda kılpayı farkla reddedilmesinin ardından, muhalefetle görüşmeler başlatmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son vermesi öngörülen ancak referandumda kılpayı farkla reddedilen barış anlaşmasının mimarlarından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Nobel Barış Ödülü'yle aldığı 925 bin dolarlık (yaklaşık 3 milyon TL) ödülü savaş mağdurlarına bağışlayacak. Santos, kararı ailesiyle birlikte aldığını söyledi.

Bojaya kentinde savaş mağdurları için düzenlenen dini bir törenin ardından konuşan Santos, "Dün gece ailemle biraraya geldik ve o sekiz milyon İsveç kronunu mağdurlara bağışlamaya karar verdik" dedi.

Toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile devlet arasındaki çatışmalarda yaklaşık 260 bin kişinin hayatını kaybettiği, altı milyondan fazla kişinin de evinden olduğu sanılıyor.

FARC ile Santos hükümetinin Küba'nın başkenti Havana'da yaklaşık beş yıldır yürüttüğü barış görüşmelerinin sonucunda geçen ay tarihi bir anlaşma imzalanmıştı. 2 Ekim'de düzenlenen referandumdaysa, anlaşma yüzde 50.2 oranıyla reddedilmiş; katılım oranının düşük olması sonrası Santos bu kez muhalefetle görüşmeler başlatmıştı.

Nobel Komitesi, Barış Ödülü'nü geçen hafta Santos'a 'barış yönündeki kararlı adımları' nedeniyle vermiş; "Ödül, son derece büyük zorluk ve suistimallere rağmen adil bir barış umudunu kaybetmeyen Kolombiyalılara ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara verilmiştir" açıklaması yapmıştı.

Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!

HDP'den Kolombiya mesajıHDP'den Kolombiya mesajı

ELN ne yapacak?ELN ne yapacak?

Kolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğeKolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğe

Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?

Gerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın içinGerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın için

Gerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesajGerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesaj