Macar gazetesi neden kapatıldı?

Macaristan'ınetkili gazetelerinden Népszabadság ani bir kararla Cumartesi günü kapatıldı. Başbakan Orban'la ilgili yolsuzluk iddialarının ardından gelen kararı okurlar protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan'ın en etkili yayın organlarından biri olan merkez sol eğilimli Népszabadság gazetesi Cumartesi günü ani bir kararla kapatıldı. Gazetenin genel yayın yönetmeni de dahil muhabir ve editoryal kadro bu haberi Cumartesi sabah işe giderken cep telefonlarına gelen mesajla öğrendiler. Gazeteye gelen çalışanlar içeriye alınmadı.

GEREKÇE MALİ SEBEPLER

Gazetenin neden kapandığına dair doyurucu bir açıklama yapılamadı. Népszabadság'ın sahibi olan Mediaworks gazetenin yayınının mali sebeplerden durdurulduğunu açıkladı. Népszabadság'ın son on yılda okur kitlesinin yüzde 74'ünü kaybettiği söyleniyor. Gazete emekçileri bu kararın aslında bir darbe olduğunu söylüyor. Muhabirler kapanma kararının tam da Macaristan Başbakanı Népszabadság Victor Orban'ın partisi Fidesz içindeki yolsuzluk iddialarının gündeme geldiği sırada alınmasını manidar buluyor. Orban'ın basın ve muhalefete yönelik sindirme politikalarını üyesi olduğu Avrupa Birliği defalarca eleştirmişti.

HÜKÜMETE YAKIN BİR GRUP SATIN ALDI İDDİASI?

Gazetenin kapanması dün 2 bin kişi tarafından parlamento binası önünde protesto edildi. Türkiye'de daha önce yayın yapan Radikal gazetesiyle benzerlikler gösteren Népszabadság Victor Orban'a karşı muhalif tutumuyla biliniyor. Népszabadság, hükümet tarafından yapılan göçmen anketine de karşı çıkmıştı. Ülkede Népszabadság gazetesinin hükümete yakın bir sermaye grubu tarafından satın alındığına dair kulisler dolaşıyor. (BBC Türkçe-The Guardian)