Esad'dan Halep'te muhaliflere 'af' önerisi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'teki muhaliflere silah bırakma çağrısı yaptı. Esad, önerisini Danimarka televizyonunda anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de 250 bin kişinin sıkıştığı Halep'e yönelik hava bombardımanları iki haftadır sürerken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan 'sürpriz' bir hamle geldi. Esad, kentin doğu bölgelerini kontrol eden muhaliflere silahlarını bırakıp aileleriyle birlikte Halep'i terk etmeleri koşuluyla af önerdi.

Danimarka televizyonu TV2'ye konuşan Esad, Halep'te kuşatma altındaki isyancıların kenti ele geçirmesinin imkânsız olduğunu söyleyerek, tam kontrolü almak için saldırılarını sürdüreceklerini söyledi. Esad, "Halep'i terk edene dek muhaliflerle savaşmaya devam edeceğiz. Bunu yapmak zorundalar. Başka seçenekleri yok" dedi. Esad, muhaliflere af için bir son tarih vermedi.

Muhalifler, ağustos ayında Şam'ın Deraya bölgesinde hükümetten gelen benzer bir öneriyi kabul ederek bölgeyi Suriye ordusuna teslim etmişti. Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep'teki isyancılardan ise Esad'a 'ret' geldi. Fastakım isimli örgütün Zekeriya Malahifji, Reuters'a Türkiye'den yaptığı açıklamad, "İsyancı grupların Halep'i terk etmesi imkansız çünkü bu rejimin bir tuzağı. Halep diğer bölgelerden farklı, teslim olmaları mümkün değil" dedi.

Washington da Şam'ın önerisine şüpheyle yaklaştı. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, iki haftadır çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Bir şekilde sivillerin çıkarlarını düşünüyormuş gibi davranmaları tuhaf" dedi.

Suriye ordusu çarşamba günü sivillerin kentten çıkabilmesi için Halep'teki bombardımanı azaltacağını duyurup, "Silahlarını bırakma veya terk etme yönündeki bu fırsattan yararlanmayanlar kaçınılmaz bir sonla karşı karşıya kalacaktır" ultimatomu vermişti. Hükümet, kentin kuşatma altındaki doğu bölgesindeki bazı sivillerin cep telefonlarına da muhalifleri reddetmeleri için mesaj göndermişti.

Amerikan yönetimi, Kurban bayramında Rusya'yla ortak biçimdeki sağladıkları ateşkesin çökmesi sonrası Halep'te başlayan saldırılardan dolayı Moskova ve Şam'ı savaş suçu işlemekle suçluyor.