Radikal örgütlere zenginler giriyor

Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre radikal islami örgütlere zengin ve eğitimli ailelerin çocukları daha fazla katılıyor. Araştırmayla ilgili veriler eski bir İŞİD'li tarafından sızdırılmış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünya Bankası (DB) tarafından yapılan araştırmaya göre IŞİD, Nusra gibi radikal İslamcı örgütlerin üyeleri yaygın kanının aksine eğitimli ve üst sınıf ailelerden geliyor.

Rapor, IŞİD'in içeride tuttuğu zabıtlara dayanıyor. Araştırma metninde kullanılan bilgi materyalinin IŞİD'le ihtilafa düşmüş olan eski bir üye tarafından sızdırıldığı söyleniyor. Eski İŞİD üyesinin İslam coğrafyası ve Avrupa'dan 2013 yılının başından 2014 yılının ortalarına kadar örgüte katılan 3,803 yabancı savaşçının kayıtlarını teslim ettiği iddia ediliyor.

ORTADOĞU'DAN GELENLER DAHA EĞİTİMLİ 

DB'nin elde ettiği verilere göre savaşçıların yüzde 69'u en az orta öğretim mezunu, yüzde 15'i lise terk ve sadece yüzde 2'si okuma yazma bilmiyor. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan örgüte katılan üyelerin eğitim seviyesi daha da yüksek.

Rapora göre radikal İslamcı örgütlere katılımda yoksulluk bir etken değil. Tersine, daha fazla refah sahibi ailelerin çocuklarından daha fazla katılım sağlanıyor.

Müslüman ülkelerde ise dindarlık seviyesindeki düşüklük, dini kurumlara güvensizlik ve dini yaşantı üzerinde güçlü devletlerin toplumun yoğun baskısı birer risk faktörü olarak kabul ediliyor.

(The Guardian)