Kolombiya liderinden yeni barış hamlesi

Kolombiya'da barış anlaşmasının referandumda az farkla reddedilmesinin ardından hükümet yeni bir adım atıyor. Devlet Başkanı Santos, muhalefetle uzlaşma için üst düzey yetkililerden bir heyet oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıldır silahllı mücadele veren Marksist gerilla örgütü FARC'la hükümet arasındaki anlaşmanın referandumda kılpayı reddedilmesinin ardından hükümetten yeni hamle geldi. Devlet Başkanı Santos, muhalefetle yeni bir ulusal diyalog başlatılacağını açıkladı. Santos, bu amaçla üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet oluşturdu.

Santos açıklamayı, siyasi parti liderleriyle görüştükten sonra yaptı. Devlet televizyonunda konuşan Kolombiya lideri, hükümetin başmüzakerecisi Humberto de la Calle'den, muhalefetle görüşmelere bir an önce başlamasını istediğini açıkladı. Santos bu görüşmelerde, barış anlaşmasına ilişkin endişeleri giderecek her konunun ele alınmasını istedi.

Kolombiya lideri, özellikle de anlaşmaya karşı çıkan eski devlet başkanı Alvaro Uribe'nin öncüsü olduğu barış karşıtlarıyla uzlaşı arayacaklarını söyledi. Ancak devlet başkanlığı döneminde FARC'a karşı sertlik yanlısı tutumuyla hatırlanan Uribe, Santos'un siyasi parti liderleriyle görüşmesine katılmadı.

FARC'la hükümet arasında dört yıldır süren barış görüşmelerinde geçen ay tarihi bir anlaşmaya varılmış fakat referandumda barışa yüzde 50.2 gibi kılpay bir farkla 'hayır' oyu çıkmıştı. FARC liderleri, referandumdan "hayır" oyu çıkmasından sonra barışı aramaya devam edeceklerini açıklamış, ağustos ayında varılan ateşkese bağlı kalacaklarını duyurmuştu.

Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!Kolombiya'da sandıktan 'barışa hayır' çıktı!

HDP'den Kolombiya mesajıHDP'den Kolombiya mesajı

ELN ne yapacak?ELN ne yapacak?

Kolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğeKolombiya: Fantastik barıştan fantastik gerçeğe

Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?Gerilla anlatıyor (1): Barıştan sonra ne yapacaklar?

Gerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın içinGerilla anlatıyor (2): Barış bugün değil, yarın için

Gerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesajGerilla anlatıyor (3): FARC'ın 'dışişleri bakanı'ndan 'bize' mesaj