Rusya: ABD El Nusra'yı koruyor

Suriye Dışişleri Bakanı Lavrov, Washington'ı 'gerektiğinde Esad'ı devirebilmek için El Nusra'yı korumakla' suçladı. ABD'yse bu ithamı 'absürd' diye niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ateşkesin çökmesinin ardından, ABD'yle Rusya arasındaki gerilim derinleşiyor. Rusya ABD'yi aşırılıkçı El Nusra Cephesi'ni korumakla suçlarken, ABD Dışişleri de Moskova'yı ılımlı muhalifleri aşırılıkçı kanada iten askeri adımlar atmakla itham etti.

İlk suölama dün gece Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'dan geldi. Lavrov, ABD'nin El Nusra Cephesi'ni gelecekte Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmek için kullanmak amacıyla korumaya çalıştığını söyledi. BBC'ye konuşan Lavrov, ABD'nin ateşkes anlaşması kapsamında Nusra ve diğer radikal grupları ılımlı muhaliflerden ayırmak sözünü yerine getirmediğini belirtti. Rus Dışişleri Bakanı, "Hâlâ buna muktedir ya da bunu yapmaya istekli değiller. Nusra'ya Suriye'nin hiçbir yerinde hiç dokunmadılar" dedi. El Nusra, ABD'nin terör listesinden çıkma umuduyla geçtiğimiz aylarda El Kaide'yle bağını koparıp Şam'ın Fethi Cephesi adını aldığını duyurmuştu.

Lavrov'a yanıtsa, ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner'dan geldi. Toner, Lavrov'un suçlamasını 'absürd' diye niteleyip, Nusra'nın siviller ve diğer gruplarla içiçe olması nedeniyle ABD tarafından hedef alınmadığını söyledi. Rusya'yla Suriye yönetiminin ateşkesin çökmesi sonrası Halep'te başlattığı saldırıların durumu daha da karmaşık hale getirdiğini savunan Toner, "...Ilımlı muhalifler rejimden daha fazla baskı gördükçe, El Nusra'nın kollarına itiliyor ve (bu örgütle) yan yana savaşmak zorunda kalıyor" dedi. (BBC Türkçe, Reuters)