Liderler Peres'in cenazesinde

İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenazesine 70 ülkeden 90 lider katılıyor. En dikkat çeken konuk ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas oldu. Abbas itirazlara rağmen törene katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenazesi bugün kaldırılıyor. Dünyanın dört bir yanından liderler 28 Eylül Çarşamba günü 93 yaşında vefat eden Peres'i son yolculuğuna uğurlamak için 70 ülkeden 90 lider cenazeye katılacak. 1993 yılında Oslo Müzakereleri yürütülürken arabuluculuk yapan eski ABD Başkanı Bill Clinton cenaze töreninde bir konuşma yapacak.

Oslo Anlaşmaları'nın imzalandığı dönemde İngiltere başbakanı olan ve dönemin Ortadoğu Barış Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair, “Çağımızın öncüsü dev bir siyasetçi ve devlet adamı olarak anılacaktır. Onu çok severdim” dedi.

cenaze-abbas

Abbas ve Peres, Papa ile...

ABBAS HAMAS'I DİNLEMEDİ

Cenazenin en ilginç konuklarından biri de Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas oldu. Abbas cenazeye katılarak İsrail halkına Filistinlilerin barıştan yana olduğuna dair güçlü bir mesaj vermek istediğini söyledi. Öte yandan HAMAS hükümeti Abbas'a, "suçlu Peres”in cenazesine katılma kararını geri çekme" çağrısı yaptı ama Abbas bu talebe itibar etmedi.

Cenazeye katılan liderler arasında Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holland, Papa Francis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon bulunuyor. Türkiye'den törene Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katılacak. (Kaynak: BBC)