'Türkiye'ye 'yerin Asya' demenin zamanı geldi'

Seçilirse yeni bir AB sözleşmesi hazırlayacağını belirten Sarkozy, "Türkiye’ye yerinin artık Asya olduğunu söylemenin zamanı belki geldi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeniden seçilirse yapacaklarını anlatırken Türkiye üzerinden mesajlar verdi.

Sarkozy, Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklamıştı. Merkez sağın adayı olarak yarışa katılmak için kampanya başlatan Sarkozy, Paris'te işadamlarıyla bir araya geldi.

ÖNCE BERLİN'E SONRA LONDRA'YA

Sarkozay, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Almanya’nın da desteğini alarak İngiltere’yi AB’de kalmaya ikna edeceğini öne sürdü.

Yeni bir AB sözleşme taslağı hazırlayarak Berlin’e gideceğini söyleyen Sarkozy, Şansölye Angela Merkel ile görüşeceğini ifade etti. sarkozay ertesi güns İngilizleri AB’de kalmaya ikna etmek için Londra’ya hareket edeceğini belirtti.

'İNGİLTERE'Yİ KAYBEDEMEM'

Sarkozy, İngilizlere vereceği mesajı ise şöyle özetledi: "AB için yeni bir sözleşme hazırladık.  bu size üye olarak devam etmeniz için bir fırsat sunuyor. Şimdi eski Avrupa değil yeni bir Avrupa'dan söz ediyoruz. 'Avrupa’da kalmak istiyoruz' derseniz çok iyi olur. Biz Türkiye ile tam üyelik müzakereleri yaparken, Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisini kaybedemeyiz.’’

Hazırlayacağı bu sözleşmeyle birlikte Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin kesileceğini de kaydeden Sarkozy, şöyle dedi: "Türkiye’ye yerinin artık Asya olduğunu söylemenin zamanı belki geldi. Ben sadık bir Avrupalıyım. AB’den çıkmayı hiçbir zaman düşünmedim ancak AB de iyi çalışmıyor."

ÖNSEÇİMİ KAZANMASI GEREKİYOR

2007-2012 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapan Sarkozy'nin partisinin resmi adayı olması için 20-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek ön seçimleri kazanması gerekiyor. Sarkozy'nin ön seçimlerdeki en büyük rakibi ise eski başbakanlardan Alain Juppe.

Fransa'da iki turlu olarak gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimi, 23 Nisan-7 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.