Hollywood'da beyin ölümü efsanesi

Hollywood'da çekilen beyin ölümü sahnelerinin sadece yüzde 13'ünde doğru bilgi veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artık müsterih olabiliriz, on kere inme yirmi kere enfaktüs geçirdiği halde ölüp ölüp dirilen Ali Rıza Bey ekolü sadece bizde yokmuş. ABD'li doktorların yaptığı araştırmaya göre filmlerde ve televizyon dizilerinde gösterilen beyin ölümü sahnelerinin gerçekle hiç bir alakası yok New York Üniversitesi bünyesinde faaliyet yürüten Langone Sağlık Merkezi'nde nörolog olan Ariane Lewis, film ve dizilerde 19 karakter üzerinde yapılan incelemelerde hiçbir doktorun yapacağı düzgün bir muayenede böyle bir sonuca varmasının çok mümkün olmadığını söylüyor.

GERÇEK DURUMLAR İÇİN TEHLİKELİ

Lewis'e göre varılan sonuçların çoğu ya yanlış ya da aldatıcı. Meslektaşı Joshua Weaver ile beraber ABD menşeli akademik tıp dergisi American Journal of Transplantation'a bir makale yazan Lewis, böylesi görüntülerin gerçek durumlarda hem ne yapacağını bilme anlamında hem de özellikle organ bağışlarında uygulanan yasal mevzuat anlamında sorun yaratacağına dikkat çekiyor.

BİTKİSEL HAYATTA MI ZİHİNSEL ENGELLİ Mİ?

Makalede, bir doktorun beyin ölümü kararı verebilmesi için kapsamlı bir muayene yapılması gerekiyor. Örneğin bitkisel hayat ve beyin ölümü tamamen farklı şeyler.

İzlenen film ve dizilerde ise yapılan en büyük yanlışlardan biri zihinsel engellilere beyin ölümü teşhisi konulması. Makaleye göre bu tür film ve dizilerin sadece yüzde 13'ünde doğru bilgi veriliyor.

(Reuters)