İnsan yakılan fırın kabul edildi

Peru'da eski devlet başkanı yardımcısı ve komutanların yargılandığı davada, 3 kişinin kaybedildiği kabul edildi. 3 kişi askeri istihbarat merkezinde bulunan bir fırında yakılmış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Peru’da mahkeme Alberto Fujimori diktatörlüğü döneminde, Askeri İstihbarat Servisi’nin (SIE) bodrumunda tutukluların öldürüldüğü bir ‘fırın’ olduğunu kabul etti.

Evrensel gazetesinin haberine göre, eski Peru Devlet Başkan Yardıncısı Vladimiro Montesinos’un yargılandığı davanın duruşması geçen Salı görüldü. Mahkeme kararında, 1993 yılında SIE bodrumunda tutulan üç kişinin kaybolduğu belirtildi.

Öğretmen Justiniano Najarro Rúa, öğrenciler Martín Roca Casas ve Kenneth Anzualdo’nun San Borja’da bulunan, SIE merkezinde yakıldığı kaydedildi. 3 kişi merkezin bodrumunda bulunan fırında yakılmış.

Montesinos ile eski komutanlar Nicolas Hermoza Rios, Enrique Nadal Paiva ve Enrupi Oliveros hakkında 22 yıl hapis cezası verildi. Eski Askeri İstihbarat Başkanı Nadal Paiva hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.

272 bin kadın kısırlaştırıldı272 bin kadın kısırlaştırıldı

"DAHA FAZLA İNSAN YAKILDI"

Yasal Savunma Enstitüsü Temsilcisi avukat Carlos Rivera, mahkeme karanının “çok önemli” olduğunu söyledi.

Rivera, “Bu olay ve aynı dönemde meydana gelen diğer olaylar devlet politikası olarak insan haklarının sistemli bir şekilde nasıl yok edildiğini gösteriyor. SIE bodrumunda gerçekleştirilen bu suçlar yaşananların kurumsal bir politika olduğunu kanıtlamanın yanı sıra, korkunçluklarını da gösteriyor” dedi.

Kimsenin “sadece üç kişiyi yakmak için” fırın inşa etmeyeceğine de dikkat çeken Rivera, “Büyük ihtimalle daha çok vaka var. 20 yıl sonra Peru hukuk sistemi böyle bir durumu açıkladı, bu gerçeğin ortaya çıkmasına yardım edecek” şeklinde konuştu.

Eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori, 1990-2000 arasındaki iktidarında döneminde, devletin işlediği suçlar dolayısıyla hapis cezası aldı. Fujimori'ye, 2009 yılında 25 yıl hapis cezası verildi.

Başkan Yardımcısı Vladimiro Montesinos’un 20 ve 25 yıl hapis cezalarına çarptırıldığı, 2006 ve 2010 yıllarında görülmüş iki dava bulunuyor. Montesinos’un hala yargılandığı çok sayıda dava var.