İlk tartışmanın kazananı belli!

ABD'de başkan adayları Clinton ve Trump'ın ilk münazarası 'sert' geçti. Dış politikada, Clinton Suriye'de IŞİD'e karşı Kürtlerin desteklenmesini, Trump ise NATO'nun Ortadoğu'ya girmesini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimlerin altı hafta kala adaylar Hillary Clinton ve Donald Trump ilk münazarada kozlarını paylaştı. Demokrat Clinton'ın Cumhuriyetçi Trump'ı açıkça 'ırkçılıkla' suçladığı 90 dakikalık tartışma zaman zaman sertleşirken, anketlerde kazanan Clinton oldu. CNN'in anketine göre, tartışmayı izleyenlerin yüzde 62'si Clinton'ın kazandığı yönünde oy verdi.

Tartışmanın öne çıkan konu başlıkların ve adayların açıklamaları şöyleydi:

CLINTON: TRUMP IRKÇI

trump

IRKÇILIK: Clinton Trump'ı ırkçılıkla suçladı, "Barack Obama'nın Amerikalı olmadığı yalanıyla ırkçılık yapıyorsunuz" dedi. Trump ise Obama'nın doğum yeriyle ilgili geçmişte ortaya attığı iddialar sorulunca "Obama'nın doğum belgesini ibraz etmesini temin ettim ve iyi bir iş yaptığıma inanıyorum" dedi.

ABD'de siyahlara yönelik polis şiddeti hâlâ tartışma yaratırken, Clinton ırkçılığın ülkede önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirtip, "Toplumun belli kesimleriyle polis arasındaki güveni yeniden inşa etmek zorundayız" dedi.

Emlak zengini Trump binalarında siyah ve Hispaniklere daire kiralamadığı iddiasıyla açılan davalar hatırlatılınca, iki kesimle de iyi ilişkiler kurduğunu savundu. Trump, siyasetçilerin siyahları ve Hispanikleri ihmal ettiğini söyledi. Cumhuriyetçi aday, New York'ta polisin halkı yolda durdurup üst araması yapması uygulamasının da geri getirilmesini savundu.

CLINTON 'KÜRTLER', TRUMP 'NATO' DEDİ

clinton-2

IŞİD'LE MÜCADELE: Clinton IŞİD'le mücadelede hava saldırılarının artırılması ve Kürtlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Demokrat aday, Ortadoğu'da Müslümanlarla daha fazla işbirliği çağrısı da yaparak, "Trump ise Müslümanlara sürekli hakaret etti" eleştirisi getirdi.

Trump ise IŞİD sorunundan 'Obama-Clinton yönetiminin Irak'tan çekilme politikasını' sorumlu tuttu: "Biraz asker kalsa DAEŞ'in bu güce ve imkana kavuşması engellenebilirdi." Trump, NATO'nun IŞİD'e karşı Ortadoğu'ya gitmesi gerektiğini de söyledi, Clinton'a "IŞİD küçük bir bebekken sen dışişleri bakanıydın. Önleyemediniz, bu hale geldi" diye yüklendi.

CLINTON: BANA DAYANIKLILIKTAN SÖZ ETMESİN!

trump-2

DENEYİM: Adaylar birbirlerine deneyimleri konusunda da yüklendi. Trump, "Tamam, Hillary'nin tecrübesi var. Ama bu kötü, çok kötü bir tecrübe. Tipik bir siyasetçi, laf çok, icraat yok. Kulağa hoş gelir ama çalışmaz" ifadelerini kullandı. Clinton'ın sağlık sorunları olduğunu da savununca, Demokrat aday kendisi hakkında, "Tamam, 112 ülkeyi gezsin, bir barış anlaşması ya da ateşkesi, bir muhalifin serbest bırakılmasını müzakere etsin... Hatta 11 saat boyunca Kongre'deki bir komite önünde ifade versin, ondan sonra gelip bana dayanıklılıktan söz etsin" dedi.

TRUMP'IN VERGİ İNDİRİMİ VAADİ

clinton-ic

EKONOMİ: Tartışmanın ilk başlığı olan ekonomi hakkındaysa, Clinton 'herkesin yararına bir ekonomi inşa edilmesini' ve yeni istihdam alanları sayesinde orta sınıfın güçlendirilmesini savundu. Trump ise büyük sermayenin gözünden bakarak, mevcut vergi sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini zira bu düzenlemelerin Amerikan firmalarının ülkeden gitmesine neden olduğunu savundu. Clinton ise Trump'ın savunduğu vergi indiriminin ekonomiye zarar vereceğini söyledi.