'Kolombiya yitirdiği şefkate kavuşuyor'

Kolombiya'da hükümet ve Marksist örgüt FARC, 52 yıllık iç savaşa son verecek barış anlaşmasını bugün imzalıyor. Tarihi tören öncesi BBC'ye konuşan Devlet Başkanı Santos, "Barış herkes için zafer" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Kolombiya tarihi bir güne hazırlanıyor. Toprak reformu için tam 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist FARC örgütüyle hükümet, geçen ay ilan ettikleri barış anlaşmasına bugün son imzaları koyacak. Cumhurbaşkanı Jose Manuel Santos ile 'Timoşenko' diye bilinen FARC lideri Rodrigo Londono'nun Cartegena kentinde aynı masaya oturacağı tarihi törene, çok sayıda yabancı liderin yanı sıra 2 bin 500 kişinin katılması bekleniyor.

'BAŞKALARI İÇİN ACI ÇEKEBİLME KABİLİYETİMİZİ YİTİRDİK'

Santos, tören öncesinde BBC'yle söyleşisinde, "Barış herkes için zafer" dedi. Santos, çeyrek milyon kişinin ölümüne, milyonlarcasının da evinden olmasına yol açan iç savaş hakkında, "Şefkatimizi, başkaları için acı çekebilme kabiliyetimizi yitirdik. 50 yıldır savaşan bir ülke birçok değerini yok etmiş bir ülkedir" ifadesini kullandı. Santos, 'Kolombiya toplumunun 50 yıldan uzun süredir devam eden savaştan sonra iyileşmesinin uzun zaman alacağını' vurguladı.

'SAVAŞ BARIŞTAN DAHA MALİYETLİDİR'

FARC barış anlaşmasında toprak reformu talebini kabul ettirmiş görünürken, Santos da söyleşide barışın 'ekonomik yönü'ne odaklanmayı tercih etti. "Savaş her zaman barıştan daha maliyetlidir" diyen Kolombiya Devlet Başkanı, anlaşmayla yeniden inşa sürecini başlatmayı vaat ederek, "Son 23 senede her yıl yüzde 2 ila 3 büyüyebilirdik" dedi.

'EMEKLERİMİZE DEĞDİ'

Barış anlaşmasının 2 Ekim'de referanduma sunulması beklenirken, Santos halkın barışa onay vereceğinden emin konuştu: "Bugüne kadarki bütün emeklerimize değdi. Önümüzde artık bir engel olmadığı noktada bundan sonra daha da fazla ter dökmemiz gerekecek. İnşallah gerçekten hepimiz, Hayır oyu atanlar ve şüphesi olanlar da dahil olmak üzere, bu referandum geçtikten sonra birlik olup yeni bir ülke yaratabiliriz." Anketler, Kolombiya halkının ezici çoğunluğunun anlaşmaya onay vereceğine işaret ediyor. Santos da, son anketlere göre halkın yüzde 65-70'inin anlaşmayı desteklediğini söyledi.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ NE?

Tarafların Küba'nın başkenti Havana'da dört yıl süren müzakerelerin ardından vardığı anlaşma, beş ana başlıktan oluşuyor: Tarım reformu; FARC'ın siyasete yasal zeminde katılımı; FARC'ın yasa dışı uyuşturucu ticaretini sonlandırması; savaş mağdurlarına tazminat ve silahsızlanma.

Son olarak FARC, silahlı bir örgüt olarak son kongresini düzenlemiş ve delegelerden barışa 'oybirliğiyle' onay çıkmıştı. Yari Yaylaları'nda yapılan kongrenin kapanışında Timoşenko, yüzlerce gerillaya hitaben yaptığı konuşmada "Barış, zaferlerin en güzelidir" demişti.

FARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeliFARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeli

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?

Türkiye Kolombiya'daki barışı kutladıTürkiye Kolombiya'daki barışı kutladı