ABD Rusya'ya 'barbar' dedi

ABD Rusya'yı Halep'teki saldırılar nedeniyle 'barbarlıkla' suçladı. Rusya ise ABD'yi suçlayarak Şam'ın operasyonunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ABD'yle Rusya'nın 'bayram ateşkesi' çökmüş haldeyken, BM Güvenlik Konseyi toplantısı iki ülke arasında sert bir tartışmaya sahne oldu. ABD Halep'teki saldırılardan sorumlu tuttuğu Rusya'yı 'barbarlıkla' suçlarken, Rusya pozisyonunu savunarak 'ülkede çok sayıda grubun dışarıdan silahlandırıldığını' vurguladı.

Ateşkesin çökmesinin ardından Suriye ordusu Halep'in muhaliflerin elindeki doğu kesimlerine operasyon başlatmış, birçoğu sivil, yüzlerce kişinin öldürüldüğü haberleri gelmişti. Dün gece BM Güvenlik Koneyi'nde düzenlenen toplantıda, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, bu hava saldırıları nedeniyle Rusya'yı 'barbarlıkla' suçladı. Power, 'Rusya'nın Suriye'de yaptıkları konusunda yalan söylediğini' savunarak, "Rusya ve Esad barış yerin savaş yapıyor. Suriyelilere yaşam kurtaran yardımları ulaştırmak yerine Rusya ve Esad hastaneleri ve ilk yardım görevlilerini bombalıyor" dedi.

halep-1

Rusya Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin ise operasyonu savunurken, Halep'teki saldırılara Rus güçlerinin katılıp katılmadığına ilişkin bir açıklama yapmadı. 'Mümkün olduğunca az sivile zarar vermeye dikkat ederek teröristleri Halep'ten çıkarttıklarını' belirten Çurkin, Suriye'ye barış getirmenin 'neredeyse imkânsız hale' geldiğini çünkü silahlı muhalif grupların ateşkesi sabote ettiğini' söyledi.

Toplantıda, Konsey'in bazı diğer daimi temsilcileri Rusya'yı 'Halep'te geçen hafta bir yardım konvoyunu vurarak savaş suçu işlemekle' suçladı. Rusya 31 kamyondan 18'inin tahrip edildiği ve 20 kişinin öldürüldüğü saldırıyı düzenlediği suçlamasını reddediyor. Moskova saldırının muhaliflerin topçu ateşi veya ABD'ye ait bir insansız hava aracıyla yapılmış olabileceğini söylüyor.

Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep, beş yıldır süren kanlı iç savaşın bir kez daha odak noktası haline gelmiş durumda. Yardım kuruluşu Save the Children'a göre, kentte insani yardım çalışanlarının enkazdan çıkarttığı ölü ve yaralıların yaklaşık yarısı çocuk.