Irak Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

Irak Başbakanı Haydar İbadi, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'yi eleştirdi. İbadi, uluslararası toplumdan Türkiye'nin Başika'daki askerlerini çekmesini sağlamasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye'nin Irak'taki Başika kampında asker bulundurmasına yönelik eleştirilerini BM kürsüsüne taşıdı. İbadi, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada uluslararası toplumdan Türkiye'yi Irak'taki askerlerini çekmeye çağırmasını istedi.

Türkiye'nin Başika'daki askerlerinin IŞİD'le mücadeleyi engellediğini savunan İbadi, "Uluslararası toplumu Irak'ın egemenliğine destek vermeye ve saygı göstermeye çağırıyorum; Türkiye'den, Irak halkının reddetmesine rağmen Irak'ta bulundurduğu ve Musul'un [IŞİD'den] özgürleştirilmesi yönündeki çabalara zarar veren güçlerini çekmesini istemeye çağırıyorum" dedi.

İbadi, 'diğer devletlerin Irak'ın içişlerine müdahalesinin sivillerin çektiği acıları artırdığını' ve 'bölgedeki bölünmeleri derinleştirdiğini' savundu.

Türkiye geçen Aralık'ta, Musul yakınlarındaki Başika’ya 150 kişiden oluşan askeri bir birlik ve 25 tank konuşlandırmış, Irak’ın sert tepkisi sonrası bu birliklerin büyük bir bölümü kuzeye, Kürt bölgelerine kaydırılmıştı. Hükümet bu birliklerin ‘bölgede IŞİD’e karşı mücadele eden yerel birliklere eğitim’ verebilmek için konuşlandırdığını savunuyor.