'Obama Suriyeli Kürtlere doğrudan silah verecek'

New York Times, ABD'nin Suriyeli Kürtleri doğrudan silahlandırmayı planladığını yazdı: 'Obama için zor bir karar' ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya yönelik operasyon için Suriyeli Kürtlere ilk kez doğrudan silah yardım yapmayı planladığı iddia edildi. New York Times'ın haberine göre, Başkan Barack Obama görevini bırakmadan önce IŞİD'i Rakka'dan temizlemek istiyor ve bu amaçla Pentagon tarafından hazırlanan planlar arasında YPG'ye silah verilmesi de var.

HANGİ SİLAHLAR VERİLECEK?

Haberde, planın Ortadoğu'daki Amerikan askeri operasyonlarını yürüten Pentagon Merkez Komutanlığı'nda hazırlandığı belirtildi. Plan, Suriyeli Kürtlere küçük silahlar, cephanelik ve bazı başka teçhizat sağlanmasını öngörüyor. Tanksavar türü ağır silahların verilmesi planlanmıyor. New York Times, bu önerinin Ulusal Güvenlik Konseyi'ne Rakka için sunulan bir dizi planın arasında yer aldığını yazdı.

AMERİKALI KOMUTANLARIN CERABLUS ENDİŞESİ

New York Times'a göre Amerikalı komutanlar, Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle yaşadığı gerilim nedeniyle Rakka operasyonunun gecikmesinden endişeleniyor. Silahlandırma planıyla da, Suriyeli Kürtlerin IŞİD'e karşı mücadelede ABD'yle ortaklıktan vazgeçmemeleri hedefleniyor.

BEŞ YETKİLİ DOĞRULADI

Gazeteye konuşan beş farklı üst düzey Amerikalı yetkili böyle bir plan yapıldığını teyit ederken, önerinin hâlâ değerlendirme aşamasında olduğunun da altını çizdi. Yetkililer, Kürtlere yapılacak doğrudan yardımın IŞİD'i yenilgiye uğratmak yönündeki daha geniş kapsamlı bir stratejinin parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer önerinin henüz yönetimin üst kademelerine sunulmadığını belirtirken, Beyaz Saray yetkilileri de New York Times'a açıklama yapmaktan kaçındı.

'ŞAM'DAN SİLAH AKIŞI KESİLDİ'

New York Times, 'Türkiye'yle Rusya arasındaki yakınlaşma ve Suriye askerleriyle son dönemdeki çatışmalar nedeniyle' Suriyeli Kürtlere Şam'dan silah akışının kesildiğini de yazdı.

'GERİLİM TIRMANACAK'

New York Times haberinde, söz konusu planın Türkiye'yle ABD'nin arasında yeni bir gerilime yol açacağını da vurguladı. Haberde şu ifadeler kullanıldı: "Obama yönetimi IŞİD'le savaşan Suriyeli Kürt savaşçıları doğrudan silahlandırma yönündeki bir askeri planı değerlendiriyor. Böyle bir plan terör örgütüne karşı saldırıyı hızlandırabilecek ama aynı zamanda da Türkiye'yle ABD arasındaki gerilimi tırmandıracak türden önemli bir politika değişikliği olacaktır."

'OBAMA-ERDOĞAN İLİŞKİLERİ GERİLECEK'

Gazete, "Suriyeli Kürtleri silahlandırmak, Türkiye'nin ve Suriyeli Kürtlerin sahadaki ve siyasi arzularını dengelemeye çalışırken arada kalan Obama için de zor bir karar" ifadesi kullanıldı. New York Times, "Kürtleri silahlandırmak Obama'nın Erdoğan'la zaten gergin olan ilişkilerini de zora sokabilir" diye yazdı.