Esad: ABD kasıtlı vurdu

Suriye'de gözler ateşkes anlaşmasının akıbetine çevrilmişken, Devlet Başkanı Esad konuştu. Esad, ABD'yi 'Suriye askerlerini kasten vurmakla' suçladı; savaşın uzamasından 'muhaliflere yardım eden ülkeleri' sorumlu tuttu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kurban Bayramı'nda sağlanan ateşkesin çökmesinden ABD'yi sorumlu tuttu. Esad, Amerikan uçaklarının geçen hafta Suriye askerlerini 'kasten' vurduğunu savunurken, 'ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin muhaliflere desteği nedeniyle savaşın uzadığını' söyledi.

'ABD KASTEN VURDU'

Amerikan haber ajansı Associated Press'le (AP) Şam'da özel bir söyleşi yapan Esad, Amerikan uçaklarının 62 Suriye askerinin ölümüne yol açtığı belirtilen saldırısı için 'kasıtlı' ifadesini kullandı. Suriye lideri, ABD'nin ateşkes anlaşmasının öngördüğü gibi aşırılıkçılara karşı Rusya'yla ortak hareket etme 'iradesinin' bulunmadığını söyledi.

'MUHALİFLERE DIŞ DESTEK SÜRÜYOR'

Suriye'de altı yıla yakın zamandır süren savaştan 'düşmanlarını' sorumlu tutan Esad, 'muhaliflere dışarıdan gelmeye devam eden destek nedeniyle savaşın uzayacağını' söyledi. Esad, "Sizin kontrol etmediğiniz çok sayıda dış etken bulunduğunda savaş uzayacaktır ve kimse ne zaman biteceğini bilemez" diye konuştu.

'TÜRKİYE MUHALİFLERE DESTEĞİ KESERSE SIĞINMACILAR DÖNER'

Suriye lideri, 'ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin muhaliflere desteği kesmesi halinde ülkeden kaçan Suriyelilerin birkaç ay içinde dönebileceğini' söyledi.

'YARDIM KONVOYUNU BİZ VURMADIK'

Beşar Esad, pazartesi akşamı Halep'e giden yardım konvoyunu Suriye veya Rus uçaklarının vurduğu yönünde Washington'dan gelen suçlamaları da reddetti. Suriye lideri, ABD'den gelen suçlamalar için 'inanılırlığı yok' ve 'yalan' ifadelerini kullandı.