ABD polisinde neler oluyor?

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde polisin bir Afrikalı Amerikalı'yı vurması üzerine çıkan olaylardan sonra olağanüstü hal ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

Balkan Talu - [email protected]

DUVAR - ABD'de polis şiddeti he geçen gün tırmanıyor. En son Kuzey Carolina eyaletindeki Charlotte kentinde polisin bir siyah erkeği vurarak öldürmesinin ardından çıkan olayların sürdüğü ikinci gecede bir göstericinin polis tarafından vurularak ağır yaralanması üzerine kentte olağanüstü hal ilan edildi. Eyalet valisi 21 Eylül Çarşamba günü yaşanan ve oluş biçimi tartışılan öldürme olayının ardından Charlotte polisine destek olmak üzere Ulusal Muhafız birlikleri ile eyalet karayolları polisinden de takviye gönderildiğini söyledi. Charlotte Emniyet Müdürü Kerr Putney, polisin vurduğu göstericinin öldüğünü söylemesine rağmen belediye yetkilileri daha sonra bir twitter mesajı ile bu kişinin yoğun bakımda olduğunu bildirdiler.

Peki bu iş nasıl bu kadar çığrından çıktı? Charlotte'daki olaylar salı günü 43 yaşındaki Keith Scott'ın taşıdığı silahı bırakması için polisin uyarısını dinlemediği iddiası üzerine vurularak öldürülmesiyle başladı. Hem Keith Scott'un ailesi hem de görgü tanıkları vurulduğu sırada Scott'un elinde silah değil, kitap olduğunu iddia ediyorlar. Scott'un öldürülmesinden sonra başlayan gösteriler önce sakin devam ederken daha sonra polisin gösterilere müdahalesi üzerine şiddetlendi. Göstericiler polise maytap ve inşaat atıkları fırlatırken, polis de plastik mermi, biber gazı ve ses bombaları ile karşılık verdi.

DÖNÜM NOKTASI FERGUSON OLAYI

Guardian gazetesinin ABD'de polis şiddeti üzerine yaptığı haberde meselenin farkedilmesine ilişkin ilk dönüm noktası 2014 yılının Ağustos ayında Mike Brown'un vurulması oldu. Ferguson olayı olarak da bilinen vukuatta olay bir hırsızlık vakası olarak başladı ama polisin silahsız bir Afrikalı Amerikalı gence 12 tane kurşun boşaltmasıyla bitti. Olay Afrikalı Amerikalıların yoğun olduğu bir mahallede geçtiği için büyük bir infiale sebep oldu.

POLİS ULUSLARARASI HUKUKA UYMUYOR

Son iki yılda farklı ırklardan yurttaşlara yönelik yargısız infazlar vakayı adiyeden sayılmaya başladı. Öte yandan göze çarpan diğer bir gerçek de ABD Polis Teşkilatı'nın bu vakaların kayıtlarını düzgün bir şekilde tutmadığı. Washington Post gazetesinin yayınladığı istatistiğe göre 2015 yılında 990, 2016 yılında da 706 kişi polis tarafından öldürüldü. 2015 yılında öldürülmüş olanların 494'ü beyaz, 258'i Afrikalı Amerikalı, 172'si Hispanik 38'i de başka ırklara mensup. 2016 yılına bakıldığında ise 173 Afrikalı Amerikalı, 111 Hispanik ve 27'si de başka ırklara mensup.

Uluslarası Af Örgütü'nün 2015 yılında yayınladığı 'ABD Polisi'nin Ölümcül Güç Kullanımı' raporunun verilerine göre başkent Washington da dahil olmak üzere ABD'deki elli eyaletin hiçbirinde kolluk kuvvetlerinin ölümcül güç kullanımına dair uluslararası hukukun hiç bir koşulu sağlanamıyor. Af Örgütü ise ABD Başkanı, Adalet Bakanlığı ve kongreyi çağırarak polislerin silahlı güç kullanımının uluslararsı hukuk kurallarına uygun bir biçimde sınırlandırılmasını talep ediyor.