ABD: Konvoyu Ruslar vurdu

ABD'li yetkililer Pazartesi günü Suriye'de yardım konvoyuna yapılan saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD, Pazartesi günü Suriye'nin Halep kentinde BM'ye ait bir yardım konvoyuna yapılan saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmakta ısrar ediyor. BBC ve Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, saldırının iki Rus uçağı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi . İsmini saklayan iki Amerikalı yetkilinin verdiği bilgiye göre saldırı sırasında iki Rus Sukhoi SU-24 savaş uçağının konvoyun üzerinde uçtuğu görüldü.Rus Savunma Bakanlığı, konvoyun insansız hava araçları (İHA) tarafından izlendiğini söylüyordu. Rus tarafı, konvoyun havadan değil karadan vurulduğunu iddia ediyor.

ABD ulusal güvenlik danışman yardımcısı Ben Rhodes ise Beyaz Saray'ın "bu büyük insani trajediden" Rusya'yı sorumlu tuttuğunu vurguluyor ancak saldırının Rus uçakları tarafından yapıldığı yolunda bir ifade kullanmıyor. Rhodes ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, 'saldırının ya Suriye rejimi ya da Rus yönetimi tarafından yapılmış olduğunu' söyledikten sonra "Her durumda bu sahadaki hava saldırılarından Rus yönetimini sorumlu tutuyoruz" dedi.

EN ÇOK SİVİLİ SURİYE REJİMİ ÖLDÜRDÜ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Suriye'deki iç savaşta en fazla sivil ölümünün Suriye yönetiminin eliyle gerçekleştirildiğini söylüyor. BM Genel Sekreteri BM Genel Kurulu'nda yaptığı şunları söylesdi

'"Birçok grup birçok masum insanı öldürdü. Ama hiçbiri, mahallelere varil bombası atan ve tutuklulara sistematik olarak işkence yapan Suriye yönetimi kadar öldürmedi. ' Olayda 31 TIR tahrip olmuş, yaklaşık 20 sivil yaşamını yitirmişti.Birleşmiş Milletler olay ardından tüm yardım konvoylarını askıya almıştı.Suriye konusunda dün New York'ta 23 ülkenin üst düzeyli yetkililerinin katıldığı bir toplantıdan sonra açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Ateşkes ölmedi" dedi ama Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun toplantıda alabildiği tek karar, Cuma günü yeniden bir araya gelme kararı oldu. BM Güvenlik Konseyi bugün Suriye konusunda üst düzeyli bir toplantı yapacak.

(BBC, Reuters)