Ateşkes bitti, yardım vuruldu

Suriye'de ABD'yle Rusya'nın ateşkes anlaşmasının yedinci gününde, Halep'te yardım konvoyu vuruldu. Ölenlerin çoğu Suriyeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ABD'yle Rusya'nın duyurduğu ateşkes yedinci gününde çökme noktasına gelirken, Halep yakınlarında Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir yardım konvoyuna hava saldırısı düzenlendi. Suriye Kızılhaçı'na ait kamyonların da vurulduğu belirtilirken, ABD saldırıdan dolaylı olarak Rusya'yı sorumlu tuttu.

BM: ZORBALIK

BM'den yapılan yazılı açıklamada, insani yardım taşıyan kamyonlarının Halep yakınlarında vurulduğu belirtildi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kuşatma altındaki sivillere yardım götüren konvoyun uzun süren bir izin ve hazırlık sürecinin sonunda yola çıkmış olduğunu söyleyerek saldırıyı 'zorbalık' diye niteledi.

'ÖLENLERİN ÇOĞU SURİYELİ'

suriye-ic-2

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise yardım konvoyuna yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğünü duyurdu. The Guardian ise saldırıda ölenlerin çoğunun Suriyeli Kızılhaç şoförleri olduğunu yazdı.

Gözlemevi, saldırının Urm al-Kubra kasabası yakınında, Suriye ya da Rus uçaklarınca gerçekleştirildiğini öne sürdü. Gözlemevi, Halep'in başka yerlerine de hava saldırıları düzenlendiğini savundu.

ŞAM'DAN AÇIKLAMA YOK

Suriye yönetiminden dün yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nın ilk gününde yürürlüğe giren ateşkesin ilk yedi günde başarısız olduğu belirtilmişti. Açıklamada, çatışmasızlığın yenilenip yenilenmeyeceğine dair herhangi bir ifade yer almamıştı. Şam, yardım konvoyu iddiası hakkındaysa bir açıklama yapmadı.

ABD: ROTAYI BİLİYORLARDI

suriye-ic-3

ABD'yse, yardım konvoyu saldırısından 'Rus uçaklarının katılıp katılmadığına bakılmaksızın' Moskova'yı sorumlu tuttuğunu, zira ateşkes anlaşması çerçevesinde 'hükümet güçlerini dizginlemekten Rusya'nın sorumlu tuttuğunu' duyurdu. ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, "Suriye rejimi ve Rusya Federasyonu konvoyun rotasını biliyordu. ABD bu konuyu doğrudan Rusya'yla görüşecek" dedi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili de Guardian'a demecinde, "Şu an saldırıyı Ruslar mı, rejim mi düzenledi, bilmiyoruz. Her iki durumda da, hem kendilerinin hem de rejimin böyle adımlar atmaması konusunda Ruslar sorumlu" diye konuştu.

ATEŞKES SÜRECİ

Suriye'de ateşkesin ilk birkaç günü kısmen sakin geçse de, özellikle haftasonuna doğru başkent Şam'ın kırsal kesimleri de dahil olmak üzere çatışma ve saldırı haberleri gelmiş, Cumartesi günü de Suriye ve Rusya, uluslararası koalisyon güçlerinin Suriye'nin Deyr Ez Zor kentinde Suriye askerlerini hedef aldığını açıklamıştı. Suriyeli yetkililer saldırıda 60'tan fazla askerin öldüğünü belirtti.