Amal Clooney IŞİD'e savaş açtı

İnsan hakları avukatı Clooney, IŞİD'in tecavüzüne uğrayan bir kadının davasını üstlendi. Clooney, "IŞİD'i bombalamak yeterli değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ünlü oyuncu George Clooney'nin insan hakları avukatı olan eşi Amal Clooney, IŞİD'e savaş açtı. Amal Clooney, IŞİD'in esir alıp seks kölesine dönüştürdüğü 19 yaşındaki bir Ezidi kadının'sembolik' davasını üstlendi. Amal Clooney, dava sürecini ve müvekkilinin durumunu NBC televizyonunda anlatırken, gözyaşlarına hâkim olamayarak IŞİD konusunda "Yardım çığlıklarını gözardı ettiğimiz için insan olarak utanıyorum" dedi.

19 YAŞINDAKİ NADİA'NIN HİKÂYESİ

Clooney'nin davasını üstleneceği Nadia Murad, IŞİD'in elinden kaçmayı başaran az sayıdaki Ezidi kadından biri... Örgüt Musul'un köylerini 2014'te ele geçirdiğinde, Nadia'nın altı erkek kardeşi ve annesini öldürdü. Nadia, iki kız kardeşi, kadın kuzenleri ve 150 Ezidi kadınla birlikte Musul'un merkezine götürüldü. Burada üç ay boyunca, cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Birçok erkeğin tecavüzüne katlandı. Ve, IŞİD'in elinden kaçmayı başarıp, Almanya'ya sığındı...

'BİR FİKRİ BOMBAYLA ÖLDÜREMEZSİNİZ'

Amal Clooney, Nadia'nın yaşadıklarını duyduğunda, IŞİD'le 'savaşma' kararı aldığını söyledi. Müvekkiliyle birlikte Amerikan televizyonu NBC'ye konuşan ünlü avukat, dava hakkında "IŞİD'i sadece bombalamak yeterli değil. Bir fikri bu şekilde öldüremezsiniz. Bence onlara karşı harekete geçmenin bir yolu da, gaddarlıklarını ve yozluklarını ifşa etmek. Ve bunu yapmanın bir yolu da, mahkeme" diye konuştu.

'HÂLÂ BİR ŞEY YAPMADIK'

Nadia'nın yaşadıkları hakkında "Bir insanın bir başka insana yapacağı en kötü şey" diyen Clooney, böylesine riskli bir davayı üstlenme motivasyonu sorulduğundaysa "Bu benim işim" yanıtını verdi. Clooney, IŞİD'e karşı koymanın yarattığı korkunun örgütün özellikle kadınlara yönelik tavrı düşünüldüğünde önemsiz kaldığını söyledi; Ezidilerin örgütten gördüğü zulme dikkat çekti: "11-12 kadar küçük yaştaki kız çocuklarının anlattıkları korkunç. Ve bu konuda hâlâ hiçbir şey yapmadık."

'GEORGE DA ÇOK ETKİLENDİ'

Amal Clooney, davanın taşıdığı riskleri eşiyle konuştuğunu da aktardı. Nadia'yla ilk tanıştıklarında onu kendi evinde ağırladığını, Ezidi kadının başından geçenleri yerde otururken anlattığını aktaran Clooney, "George da çok etkilendi" dedi.

Clooney geçen hafta BM kürsüsünden yaptığı konuşmada, IŞİD'e karşı başlattığı kampanya hakkında "Keşke burada bulunduğum için kendimle gurur duyabilseydim ama duymuyorum" demişti.