Merkel'e Berlin'de tarihi bozgun

2017'de federal seçimlere hazırlanan Almanya'da, Başbakan Merkel'in partisi CDU zor durumda. CDU, Berlin eyaletindeki seçimlerde tarihi bir yenilgi alarak göçmen karşıtı AfD'nin gerisinde kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) kan kaybetmeye devam ediyor. CDU, 3.5 milyon kişinin yaşadığı Berlin eyaletinde düzenlenen seçimlerde tarihindeki en düşük oyu aldı.

EN GÜÇLÜ PARTİ SOSYAL DEMOKRATLAR 

Berlin eyalet seçimlerinin kazananı, Sosyal Demokratlar (SPD) oldu. SPD, geçen yıla kıyasla yüzde 7 oranında oy kaybına uğrasa da, yüzde 22 oranıyla ipi göğüsledi.

GÖÇMEN KARŞITLARI YÜKSELİŞTE

Merkel'in göçmen politikalarına yönelik sert eleştirileriyle ülkedeki göçmen karşıtı rüzgarı kullanan sağcı AfD, yüzde 14 oranında oy aldı. AfD bu sonuçla Berlin eyalet parlamentosuna ilk kez girecek. AfD bu seçimle, 16 eyalet parlamentosunun 10'unda da temsil hakkı kazanmış oldu.

CDU EYALET YÖNETİMİNDE YER ALMAYACAK

CDU ise yüzde 17.6 oranında oy aldı. Bu oran, Merkel'in partisinin Berlin eyaletinde bugüne dek elde ettiği en kötü seçim sonucu. CDU, eyalet yönetiminde Sosyal Demokratlar'la koalisyon ortaklığını da kaybetti. Gözlemciler, Merkel'in popularitesinin geçen sene bir milyondan fazla göçmeni Almanya'ya kabul etme kararından sonra düşmeye başladığına dikkat çekiyor.

İKİNCİ TARİHİ YENİLGİ

CDU iki hafta önce de Mecklenburg-Western Pomerania eyaletinde yine tarihi bir yenilgi almış, AfD'nin yükselişiyle üçüncü sıraya gerilemişti.